Pošalji nam vijest
Održana 2. konferencija za poduzetništvo
Održana 2. konferencija za poduzetništvo Održana 2. konferencija za poduzetništvo Održana 2. konferencija za poduzetništvo Održana 2. konferencija za poduzetništvo Održana 2. konferencija za poduzetništvo Održana 2. konferencija za poduzetništvo Održana 2. konferencija za poduzetništvo
Održana 2. konferencija za poduzetništvo
Objavljeno: 08-12-2017

OTOČAC – Jučer je u Hotelu Zvonimir u Otočcu održana 2. međunarodna konferencija žena u poduzetništvu, koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ova konferencija okupila je žene poduzetnice ili one žene koje imaju nakanu baviti se poduzetništvom, ne samo iz grada Otočca i Ličko-senjske županije već je u publici bilo žena iz susjednih zemalja.

Pozdravnom besjedom na početku rada nazočne žene panelistice, naravno i sve nazočne pozdravio je predsjednik Županijske komore Otočac  dr. Joso Brajković, istakavši važnost poticanja ženskog poduzetništva, odnosno pružanja potpore ženama koje kreću u neki posao, o čemu Hrvatska gospodarska komora brine koliko može.

Potom je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, ujedno i direktorica Sektora za graditeljstvu u komori istakla: - Hrvatska gospodarska komora je institucija koja je odavno prepoznala važnost uloge žena u modernom gospodarstvu te potencijal ženskog poduzetništva kao i važnost njegova razvoja. (…) Globalna kriza, koja je 2008. zahvatila i hrvatsko gospodarstvo, donijela je velike potrese i na tržištu rada te utjecala na veće samozapošljavanje žena. Iako je do toga došlo najvećim dijelom iz nužnosti, odnosno činjenice da ako su starije od 40 godina teško da mogu pronaći novog poslodavca, u konačnici je rezultiralo većim brojem ''ženskih'' tvrtki. Činjenica je da žensko poduzetništvo nema tradiciju u hrvatskom društvu, te da sve negdje do 2010. godine udio žena vlasnica malih i srednjih tvrtki nije prelazio 10 posto. Kako bi se izgradila potrebna poduzetnička infrastruktura s ciljem povećanja broja žena u poduzetništvu, Republika Hrvatska je donijela drugu Strategiju razvoja poduzetništva žena za razdoblje 2014. - 2020. Hrvatska gospodarska komora bila je jedan od inicijatora izrade ove nacionalne strategije te jedan od sudionika u provedbi strateških ciljeva poput poboljšanja sustavne podrške poduzetništvu žena i uvođenja poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu. Pretpostavke za veću uključenost žena su, na prvomu mjestu, edukacija koja predstavlja najbolje ulaganje u poduzetništvo jer i same znate koliko ste morale i koliko ulažete u znanje, a bez svake sumnje, znanje je moć. Nadalje, potpore i poticaj lokalnih i nacionalnih institucija, bolja logistika za promociju poduzetništva žena te inovativni načini umrežavanja, u koje svakako spada i ova konferencija u Otočcu – istakla je Čagalj.

Tajana Kesić-Šapić, direktorica Sektora za industriju i IZ u komori iznijela je niz podataka koji se odnose na poduzetništvo žena, istakavši da se statistike ne slažu uvijek jer nema pouzdanih alata koji se odnose samo na žensko poduzetništvo. No ipak se može dobiti uvid o tome u kakvoj su poziciji žene poduzetnice. Trenutno žene u hrvatskom poduzetništvu čine okvirno četvrtinu ukupnog poduzetništva, a ti podatci mogu varirati s obzirom na to promatra li se vlasništvo nad poslovnim subjektom, top-menagement, udjel u upravljačkima ili nadzornima odborima i slično.

Potom su na konferenciji predstavljena poduzetnička iskustva žena panelistica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Sve je moderirala Ilijana Grgić, voditeljica panela, inače novinarka Privrednog vjesnika, jednoga od medijskih pokrovitelja ove konferencije. Svoja iskustva u poduzetništvu iznijele su: Sunčana Seletković, direktorica tvrtke Salus Samobor; Alis Marić, Brita Profesional d.o.o. Zagreb; Indira Popadić, Core International Novi Sad; Linda Lokar Bauer grupa d.o.o. Zagreb; Marija Radojčić, Bussiness Cafe Novi Sad; Aida Behrem, Žene s Une Bihać i Draženka Draženović-Kostelac, Područni ured HBOR-a za Liku. Svaka od panelistica je ispričala svoju poslovnu i životnu priču, gotovo kod svih njih bilo je blistavih vrhunaca i velikih padova, no na kraju su snagom svoje volje ponovo našle svoje mjesto u poduzetništvu, često puta u sasvim drugačijoj branši od one u kojoj su provele desetljeća rada. Većina njih ili je dala otkaz ili je dobila otkaz na svojima bivšim poslovima. To sa sadašnje perspektive ne smatraju tragedijom, dapače, neke od panelistica su rekle da im je drago što je to tako bilo i što su im se otvorila neka druga vrata u poslovnom svijetu. I još jedna činjenica je zaparala uho, a ta je da su se neke od panelstica s radošću „riješile“ poslova u multinacionalkama i velikim tvrtkama. Jednostavno, poslovi u takvim sustavima cijede ljude bez obzira na dobru plaću i beneficije koji taj posao nosi sa sobom, radost života, slobodno vrijeme, osobna kreativnost im više znače od toga da zadrže te visoke pozicije u biznisu.

Prije same diskusije na konferenciji su se kraćim izlaganjima predstavile Sofija Bajić iz Novog Sada s projektom Biznis na štiklama i Sonja Leka iz Ličkog Petrovog Sela s Pričom o tari, što je izazvalo opću veselost na konferenciji.

Konferencija je završila sa zaključcima da svakako treba država, ali i svi sustavi (škole, dječji vrtići i dr.) podržavati i poticati poduzetništvo žena, da su se stvari pomakle, no još je žensko poduzetništvo u Hrvatskoj ispod prosjeka onoga u EU, da su žene kao poduzetnice pažljivije, obzirnije od muškim ih kolega, da opreznije ulaze u rizične poduhvate, dakle sve ono što inače resi žene po njihovoj naravi.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com