Lika nekretnine

Duhovni susret djelatnika u odgoju

Objavljeno: 13.03.2018

PLITVICE - U pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Plitvicama održan je u organizaciji Katehetskog ureda  duhovni susret djelatnika u odgoju s područja biskupije. Susret je okupio je preko dvadeset nastavnika, vjeroučitelja, odgajatelja i ravnatelja, a središnji gost i predavač je bio salezijanac don Mihovil Kurkut koji je govorio o žurnosti odgoja u našem društvu i stavu kršćana, te odgovoru don Bosca i salezijanaca na odgojne izazove.

Molitveni uvod održao je predstojnik Katehetskog ureda biskupije preč. Nikola Turkalj. Don Mihovil Kurkut je u svom prvom obraćanju poručio: -Živimo u vremenu jake duhovne i tehničke transformacije društva kada temeljne vrijednosti postaju ekonomija i novac. Motor društva postaje zarada na što ne postaju imuni niti neki dijelovi crkve. Nameću se nove vrijednosti pri čemu je važno biti poznat i imati puno sljedbenika“ - istaknuo je don Mihovil, te najavio da se katolici na njih moraju prilagoditi ili će izumrijeti. Čovjek je najveće bogatstvo i potrebno je stalno ulaganje u njega, po čemu je prosvjetarski posao najvažniji i najplemenitiji. Našu djecu treba naučiti da znaju svoje prednosti i vrijednosti. Problem nastaje što smo mi prvaci u kukanju, ogovaranju i varanju, a djeca preuzimaju navike odraslih. Osim toga mlade nam odgajaju i mediji. Naš stav treba biti dijalog, otvorenost, sloboda i ljubav pri čemu je važno svjedočanstvo osobnog života. Nažalost, često se držimo forme, a ne sadržaja. Papa Benedikt XVI. istaknuo je da je odgoj najveća potreba današnjeg vremena s ciljem da postanemo sol zemlje i svjetlo svijeta - zaključio je don Mihovil Kurkut. U raspravi se ukazalo na činjenicu da Bog djeluje kroz naša srca, a promjene nastaju onda kada mi Bogu dopustimo da djeluje i čini čuda.

U drugom predavanju don Mihovil je govoreći o Don Boscovom odgoju istaknuo tri glavna principa: razum, vjeru i ljubaznost. Odgajanje treba biti slobodno, uz motivaciju, bez prisile, a kod manifestiranja ljubavi treba stalno prezentirati ljubaznost. Odgoj traži strpljenje, a preventivni sustav traži više truda i muke od represivnog sustava. Osobine odgajatelja trebaju biti profesionalnost, srčanost i istinitost, nikako prostranost. Temelj odgojne revolucije kod don Bosca je pokazati ljubav svojim stavom i životom. Odgoj je stvar srca, a samo Bog može otključati to srce s ispovijedi i euharistijom, zaključio je svoje predavanje don Mihovil Kurkut.

Jednodnevni duhovni susret odgajatelja završio je sv. misom u kapeli Marije Majke Crkve koju je predslavio don Mihovil u suslavlju s predstojnikom Turkaljem. U homiliji je poručio da sebe predstavljamo drugima svojim stavom i svjedočenjem a ne narcisoidnošću.

GSB/M.K.

Novalja.coom
Novalja.coom