Lika nekretnine

U Ličko-senjskoj županiji potražnja nekretnina veća od ponude

Objavljeno: 15.05.2018

Nije novost da su Zagreb i jadranska obala izrazito tražena područja za kupnju nekretnina, no postoje i drugi dijelovi zemlje u kojima potražnja premašuje ponudu. U ovom slučaju riječ je o Ličko- senjskoj županiji.

Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o. koja već 15 godina posluje na području Ličko-senjske županije, za Crozilla.com rekao je kako je trenutno stanje na tamošnjem tržištu nekretnina i više nego dobro. Velika je potražnja, a mala ponuda, kaže. „Najviše nedostaje stanova i apartmana na moru od Senja do Karlobaga, te obiteljskih kuća uz more. Također se traže i obiteljska imanja, kao i kuće za odmor na osami, u šumi, uz rijeke i jezera. Kronični je nedostatak manjih stanova u cijeloj Ličko-senjskoj županiji u skoro svim gradovima.“ Dodaje i kako kupci tamošnjih POS-ovih stanova nisu zadovoljni omjerom uloženog novca i dobivenog stambenog prostora.
Kada je riječ o cijenama tamošnjih nekretnina, Bižanović kaže kako one variraju od mjesta do mjesta, od grada do grada. Najjeftinije su u Donjem Lapcu, Udbini i Brinju, dok su najskuplje u Novalji.
Tako se stanovi i apartmani u Otočcu i Gospiću prodaju po cijenama „kvadrata“ od 500 do 850 eura, u Senju od 900 – 1500 eura, u Karlobagu od 900 – 1300 eura, u Udbini od 400 – 700 eura, a u Donjem Lapcu 200 – 600 eura.

Lokacija je primarni faktor

Govorimo li o kućama na prodaju,  Bižanović kaže kako je u tom slučaju lokacija bitnija od vanjskog i unutrašnjeg uređenja, a cijene njihovih „kvadrata“ kreću se između 300 i 600 eura. Poljoprivredna zemljišta u toj županiji praktički daju u bescjenje, naime, cijene im se kreću se od tek jedne kune do 3 eura po „kvadratu“. Građevinska su zemljišta, nešto skuplja, a kreću se između 7 i 25 eura po kvadratnome metru, a ona na moru od 30 do 100 eura po „kvadratu“.

Iako većina kupaca u ostatku zemlje više traži novogradnju,  nego starije nekretnine, Ivan Bižanović kaže kako je na području Like situacija drugačija: „Potražnja je veća za derutnim nekretninama koje onda novi vlasnici grade po svojim željama.“
Dodaje kako potražnja vlada i za kućama za odmor s bazenima kojih i nema u ponudi, a i vrlo malo ih se prodaje, većinom se iznajmljuju. Potražnja za najmom je veća nego ponuda, pa vlasnici tijekom godine iznajmljuju svoje nekretnine. „Većinom se najam traži od 3 do 7 dana. Cijene variraju od 100 kuna za ležaj/noć, do apartmana 50 eura za noć. Stanovi se iznajmljuju od 1500 do 2000 kuna mjesečno s centralnim grijanjem, a bez grijanja 1000 kuna mjesečno za jednosobni stan.“

Problemi na ličkom tržištu

Više suvlasnika na nekretnini, nesređeni imovinsko-pravni odnosi, neriješene ostavine – neki su od najčešćih problema s kojima se, prema Bižanovićevim riječima, susreću agencije za nekretnine na ličkom području. „Problemi s kojima se susrećemo su i inozemne agencije koje rade na našem području, a da nisu prijavljene u registar posrednika pri HGK, većinom su to agenti iz Mađarske, Slovenije, Italije. U zadnje vrijeme kupili su stanove i apartmane u našoj županiji od kuda rade, a agencije imaju u svojim državama od kuda su došli. Uredno se oglašavaju u tisku i na portalima, ali bez navođenja agencije, uhodan je to lanac koji posluje već duže vrijeme. Carinska uprava koja ima ovlast za nadzor je nemoćna osim direktne prijave agencije i agenata.“

 Ivana Beljan / Crozilla

Novalja.coom