Lika nekretnine

Senjski muzikanti održali koncert

Objavljeno: 08.08.2018

Cjelovečernjim koncertom na senjskom Pavlinskom trgu Gradska glazba Senj održala je svoj tradicionalni ljetni koncert. Pred brojnom publikom izveli se poznate hrvatske šlagere, šansone i evergrine te svjetsku glazbenu produkciju i oduševili publiku..

Gradska glazba ili kako je senjani zovu „senjski muzikanti“ jedna je od najdugovječnijih senjskih udruga građana i jedan od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj koji svojom dugotrajnošću i kontinuiranim djelovanjem daje veliki kulturni doprinos u amaterskom glazbenom stvaralaštvu i na gradskoj razini i šire. Senjska Glazba svoj doprinos daje i svim većim gradskim događanjima, a nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu članovi Glazbe pridonose širenju prijateljstva i prepoznatljivosti Senja. Tijekom minulih 176 godina povijest ovog orkestra ispisale su brojne generacije Senjana, niz kapelnika, dirigenata i instrumentalista, a Glazba je bila i ostala okosnica glazbeno-amaterskog stvaralaštva u Senju. I ubuduće će biti tako jer velik broj današnjih mladih glazbenika koji sviraju u Glazbi i koji čine gotovo polovicu aktivnih članova orkestra jamstvo su njene budućnosti.

„Članovi našeg orkestra danas su svih životnih dobi, od učenika i studenata do umirovljenika, uvijek smo radili i živjeli za ovaj grad i za njegove građane. Vjerujem da će i ovaj koncert biti poticaj kod mladih koji imaju sklonosti prema ovakvom vidu glazbe da nam se pridruže jer od jeseni ponovno kreće mala škola poduke mladih glazbenika.“kaže kapelnik Ivan Prpić koji u Glazbi ima četrdesetgodišnji staž. 

S obzirom da je arhiva Glazbe izgorjela u bombardiranju Senja 1943. godine za godinu njena osnutka uzima se 1842. godina. Te su godine 26. travnja Ilirske narodne novine donijele su vijest iz koje se doznaje da je u Senju 22. travnja 1842. godine održana svečanost u čast rođenja cara Ferdinanda i da je u svečanosti među ostalim sudjelovalo »ovdašnje društvo skladnoglasja«. Postoje i neke druge, ali još uvijek nedovoljno dokazane pretpostavke da je Glazba djelovala i prije 1842. godine.

DP / ZPH

Novalja.coom