Lika nekretnine

Bez dodatna komentara

Objavljeno: 10.08.2018

SLUŽBENA SRBSKA ČARŠIJA O NIKOLI TESLI (1892.)


- koji je cijenio svoju domovinu - a to je zoran primjer, kako se službena velikosrpska beogradska Čaršija danas kiti s Teslom, a kako se odnosila prema njemu 1892. Jednako kao i prema npr. feldmaršalu S. Borojeviću ili pjesniku P. Preradoviću, kao i prema mnogim uglednicima, koji su poštivali i svoj rod i svoju domovinu - naravno iznimka je Pupy (!). Nasuprot tome, kako svojataju čak i Ruđera Boškovića, isusovca (!), nezabilježen je presedan u povijesti. Zna li se tko je svjetski prvak u patentiranju obmana i paradoksa obarajući sve rekorde...?

A.K.

 

Za one koji ne poznaju ćirilicu "prijevod" na latinicu:

 

Ludi naučnik srpskog porekla posetio Srbiju

Nikola Tesla, poznati američki osobenjak iz naučnih krugova, posetio je Beograd na dva dana. To je Teslina prva poseta Srbiji, u kojoj je zbog svog kontroverznog načina života dočekan s podozrenjem i prezirom. Tesla je odseo u hotelu Astorija, na poslednjem spratu, a osoblje tog hotela nam kaže da nikad ranije nisu imali tako neuglednog gosta i da su jedva čekali da ode. Šteta koju je Tesla napravio u sobi se procenjuje na nekoliko hiljada dinara, naročito zbog toga što je, eksperimentišući munjama, spalio sve zidove, a u uglu sobe napravio improvizovani golubarnik.

I u naučnim krugovima su suglasni da je taj takozvani naučnik bruka za Srbiju i nadaju se da njegovo ime nikad u budućnosti neće biti dovođeno u vezu s našom nacijom.

Novalja.coom