Lika nekretnine

Završena energetska obnova višestambene zgrade u Otočcu

Objavljeno: 14.08.2018

  

OTOČAC - U sklopu poziva  'Energetska obnova višestambenih zgrada' upravo je završena višestambena zgrada u Otočcu, na adresi Bartola Kašića 16. Ukupna vrijednost projekta je 1.987.034,53 kune. Ukupna dodjeljena sredstva 1.136.220,00 kuna iz sredstava EU. Ovo je treća zgrada koja je završena u Otočcu, prva je bila višestambena zgrada u Kralja Zvonimira 21, sufinancirana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti,  druga je bila višestambena zgrada Bartola Kašića 21, realizirana energetska obnova u vrijednosti 1.959.346,41 kunu. 

U RH ukupno je potpisan 581 ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Podsjetimo, na poziv Ministarstva koji je bio otvoren u razdoblju od 17. listopada 2016. godine do 31. siječnja 2017. godine, zaprimljeno je 649 prijava od kojih kriterije zadovoljilo njih 596. Iznos ukupne investicije je preko milijardu kuna, a više od 560 mijijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Planirani budžet prvog poziva je bio 147.440.000 kuna,  a stopa sufinanciranja 60 %, neovisno o lokaciji,uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu. Energetski pregledi i izrada energetskih certifikata te izrada projektne dokumentacije su bili sufinancirani s 85%. Na objavljeni javni poziv je ukupno pristiglo 648 projekata, a prihvatljivima je ocijenjeno njih 596. Vrijednost prihvatljivih projekata viša je od milijardu kuna te je Upravljačko tijelo odobrilo povećanje planirane alokacije, kako bi se mogle sufinancirati sve prijave koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti u ukupnom iznosu od oko 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ministarstvo graditeljstva potvrdilo je da priprema nekoliko stotina milijuna kuna za projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Financirat će i do 50 posto obnove, a moguće je da se u sklopu projekta obnoviti nekoliko tisuća obiteljskih kuća.

Nova runda podjele novca za energetsku obnovu počinje iduće godine, za što će Ministarstvo graditeljstva osigurati 200 milijuna kuna iz europskih fondova.

"Stare zgrade uglavnom su energetski neučinkovite. Kada obnovite fasadu, stan troši manje energije i cijena mu je automatski veća", objasnio je Ivan Bižanović dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a.

Novca će od jeseni biti i za obnovu vrtića, škola i svih drugih javnih ustanova. 

Prijave kreću 4. rujna, a zbog povećanog interesa veći će biti i budžet. Naime, umjesto 380 milijuna, dijelit će se 1,11 milijardi kuna. No pitanje je tko će radove izvoditi jer tržištu nedostaje fasadera i ostalih građevinskih radnika."Građevinske operative nema i veliko je pitanje kako će se to izvesti na terenu, s obzirom na manjak ljudi u građevinskoj industriji", rekao je Bižanović. 

I.B. 

  

Novalja.coom