Lika nekretnine

Katehetski dan za vjeroučitelje GSB

Objavljeno: 04.09.2018

GOSPIĆ - U gospićkoj katedrali Navještenja BDM uoči početka nove nastavne godine u subotu 1. rujna održan je Katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima. Susret je počeo pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio generalni vikar biskupije mr. Marinko Miličević te misom koju je predslavio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Okupilo se 40-ak vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola s područja Gospićko-senjske biskupije.

Predstojnik Turkalj na početku je najavio nastupajuću godinu duhovnih zvanja u biskupiji te pozvao vjeroučitelje da dadu svoj doprinos i senzibiliziraju mlade za duhovna zvanja i to ponajviše osobnim primjerom. Citirao je biskupa Križića u njegovoj poslanici roditeljima, učenicima i vjeroučiteljima da svi rade požrtvovno a onda rezultati neće izostati.

Biskup Križić je na početku mise vjeroučiteljima govorio o značaju svjedočke katehistike. „Djeci ćete naviještati i svjedočiti a trebate znati da mladi vjeruju svjedocima. Vaš rad nosi puno radosti ali i odgovornosti, vi ne samo da prenosite nego i svjedočite. U homiliji je govorio o pozivu vjeroučitelja. „Vi ste kao vjeroučitelji Božji izbor, Isus je u vama objavio sebe da vam poslanje bude mladim dušama naviještati Njega. No to nije lako. Morate sve učiniti da vas mladi zavole jer će tek tada otvorena srca primati poruke. Pozvani ste na posebno poslanje svjedočenja i naviještanja, jer Bog u vas ima povjerenja".

Biskup Križić zatim je govorio o značaju talenata a na temelju prispodobe o povjerenim talentima. „Razvijajmo i umnažajmo talente, intelektualne ali i ostale kao što su ljubav, požrtvovnost, dobrota i suosjećajnost jer ćemo inače bez njih ostati. Mnogi su nažalost više svjesni onoga što nemaju nego onoga što imaju. Nesuradnja s talentima vodi u negativno stanje zla. Učinimo u tom smislu mali korak i izrazimo zahvalnost na onome čime nas je Bog obdari", zaključio je biskup Bogović. Na kraju je biskup Križić uz pomoć predstojnika Turkalja i tajnika Grgurića uručio vjeroučiteljima trajne ili godišnje kanonske mandate za rad u narednoj školskoj i vjeronaučnoj godini.

GSB/M.K.

Novalja.coom