Lika nekretnine

Miholja na Vratniku za pamćenje

Objavljeno: 01.10.2018

VRATNIK - Premda je na Vratniku bura nemilice 'brijala' od ranoga jutra to nije omelo mnoge kojima je slavlje 'Miholje' godišnji "magnet" pa su se i ove godine "pod krila" Svetoga Mihovila sjatili i domaći i raseljeni Vratničani zajedno s hodočasnicima iz okolnih župa. Tradicionalno, njima su se pridružili djelatnici Policijske postaje Senj, koji na Vratniku redovito slave Dan policije, kao i predstavnici braniteljskih udruga i Hrvatskog domobrana.

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je vlč. dr. Antun Tamarut, profesor na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, rodom iz Luna na Pagu. S njim su koncelebrirali senjski dekan vlč. Silvijo Milin, križpoljski župnik fra Juro Marčinković i upravitelj župe don Anđelko Kaćunko. U vrlo živoj te životnoj i poticajnoj homiliji vlč. Antun je najprije istaknuo kako blagdanom arkanđela Mihovila slavimo zapravo pobjedu Dobra nad zlom i Zlim. Propovjednički sugestivno približio je vjernicima vjeru Crkve kako se Bog po svetim anđelima brine da ostanemo u dobru i u istini te da lakše prepoznamo laž i razna zavođenja kao i klevete Zloga, da bismo uživali u povezanosti i prijateljstvu s Bogom.

Prije završetka misnoga slavlja, kao upravitelj župe Vratnik, koju je 'preuzeo' prije pet godina, sve je s velikom radošću pozdravio don Anđelko, najprije svećenike, zahvalivši posebno predvoditelju slavlja na veoma jasnim i poučnim riječima za svakodnevni vjernički život. Zatim, kako je red i običaj, pozdravio je predstavnika svjetovne vlasti – domaćeg sina Vicu Na koncu je don Anđelko svima koji nose ime po sv. Mihovilu čestitao imendan, a potom je vlč. Tamarut izmolio molitvu za blagoslov školske djece.

Nakon misnoga slavlja druženje se nastavilo u župnoj kući i za stolovima u prošle godine uređenoj garaži, gdje su svi mogli "degustirati" lovački gulaš te ga "zaliti" pivom. Veselo druženje je uz razgovor i živu glazbu harmonikaškog dvojca Kal-Senj nastavljeno sve do sljedećega misnog slavlja u 17 sati, nakon kojega je za "glazbeni maraton" već bio spreman novi sastav…

A.K./M.K.

Novalja.coom