Lika nekretnine

Terenska trodnevna radionica Via Dinarice na sjevernom Velebitu

Objavljeno: 10.10.2018

KRASNO - Središnji događaj povodom dana Via Dinarice ove godine bila je trodnevna terenska edukativna radionica od 6. do 8. listopada u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, koju su organizirali Udruga Via Dinarica Croatia i Stanica planinarskih vodiča Zagreb u sklopu projekta koji se provodi uz potporu Ministarstva turizma RH.

Potporu obilježavanju Vikenda Via Dinarice dao je i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Terenskim obilaskom sjevernog Velebita 60 sudionika upoznalo je zanimljivosti parka Sjeverni Velebit, sudjelovalo u radionicama u posjetiteljskom centru i razgledalo Kuću Velebita u Krasnu.

Voditeljica projekta Valentina Futač govorila je o održivom razvoju planinskog turizma, a predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia i pročelnik SPV Zagreb Alan Čaplar predstavio je projekt Via Dinarica, trasu puta i dosadašnja postignuća.

U sklopu radionice prikazana su tri tematska video filma. Osim predavanja i video prezentacija organizirani su posjeti obiteljskomu poljoprivrednom gospodarstvu Anić, Velebitskom botaničkom vrtu i meteorološkoj postaji Zavižan, a za okupljene poduzetnike, ponuđače turističkih usluga i planinare izlet Premužićevom stazom od Zavižana do Alana te uspon na vrh Veliki Zavižan (1676 m).

Iz Hrvatske u obilježavanju dana Via Dinarice sudjelovali su članovi dvadesetak hrvatskih planinarskih društava, ukupno više od 500 planinara.

NP S.V./M.K.

Novalja.coom