Lika nekretnine

Eto ga na, sada i priroda na - liječnički recept

Objavljeno: 21.10.2018

Ova terapija dokazano snižava krvni tlak, ublažava depresiju, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i pretilosti.

S početkom listopada u škotskim se ordinacijama našla nova terapija za široku lepezu bolesti. Tamošnje vlasti dale su dozvolu liječnicima da kao službenu terapiju za psihičke i neke tjelesne probleme propisuju boravak u prirodi. Znači da kada u Škotskoj osoba ode na bolovanje, ne će sjediti u kući nego mora u šumu, na planine, na more ili pak promatrati ptice i šetati pse. 

Ova terapija dokazano snižava krvni tlak, ublažava depresiju, podiže razinu zadovoljstva, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i pretilosti. Kako bi potaknuli ljude da se više kreću i vode zdraviji život, škotske vlasti su izdale kalendar u kojem na šaljivi način preporučuju aktivnost na otvorenome za svaki mjesec. Znači i zimi i ljeti bez obzira na vremenske uvjete treba se biti na zraku.

Primjerice u prosincu nahranite ptičice u svom vrtu, u ožujku posudite nečijeg ili ničijeg psa (ima ih puno u azilima) i odvedite ga u šetnju. U veljači mjerite brzinu vjetra, u travnju napravite hotel za kukce, u svibnju zagnjurite lice u travu - i sve to u Škotskoj na liječnički recept.

Znanstveno je dokazano da priroda dobro djeluje na mentalno i tjelesno zdravlje. Ako provedete dnevno 90 minuta na zraku, primjerice u nekomu šumovitom području, to će utjecati na područje mozga koje je povezano s depresijom, na način da umanji simptome toga psihičkog poremećaja ili da ga prevenira. 

Japanci prakticiraju tzv. šumsku kupku (shirin-yoku). Taj tretman već desetljećima potiče japanska vlada. - Čovjek je evolucijski 99,9 posto vremena proveo u prirodnom okruženju. Naše fiziološke funkcije su prilagođene toj situaciji. Budući da se čovječanstvo razvilo u prirodi, naša se tijela u njoj najbolje osjećaju" - objašnjava dr. Yoshifumi Miyazak. 

Život i stil

Novalja.coom