Lika nekretnine

Sa Shakespeareom na - ti!

Objavljeno: 25.10.2018

Kazališni studio iz Rijeke uprizorio je pred 100-injak zainteresiranih otočkih srednjoškolaca kazališnu predstavu-radionicu „All the World's Stage – William Shakespeare“. Bilo je to prvo gostovanje Nerme Kreso Kavain i Darka Kavaina u Srednjoj školi Otočac, glumačkog dvojca koji od 2001. različitim programima djeluje na popularizaciji kazališne umjetnosti i kulture među djecom i mladima.

Jedan od glavnih projekata Kazališnog studija je ciklus predstava-radionica koje tematiziraju najvažnija razdoblja povijesti drame i kazališta (Marin Držić, W. Shakespeare, Molliere i francuski klasicizam, komedija dell'arte, grčka tragedija, rimska komedija). S tim su predstavama-radionicama već nebrojeno puta gostovali u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske (u nekim školama i 10-ak puta), a sada i kod nas.

Za otočke srednjoškolce izveli su predstavu-radionicu o dramskom stvaralaštvu Williama Shakespearea i kazališnom životu elizabetinskoga doba. Riječ je o kombinaciji klasične predstave, predavanja i radionice, odnosno o nastupu u kojem su se smjenjivale govorne sekvence o Shakespeareovom (ne)poznatom životopisu i renesansnom kazalištu s igranim prizorima iz Sna ljetne noći i Romea i Julije odnosno kazališnom radionicom za učenike.

Upravo je posebna vrijednost što su u tri prizora bili uključeni i sami učenici dobrovoljci koji su dobili zadatak odglumiti Romea i Juliju (završna scena), Demetrija i Helenu te „zid“ između Pirama i Tizbe. Bio je to uspješan spoj edukativnog, zanimljivog, zabavnog i duhovitog sadržaja, pa su dva školska sata ovakve predstave-radionice učinkovitija od „običnih“ školskih sati. Kako reče mudri Konfucije: „Reci mi, i zaboravit ću! Pokaži mi, i možda ću upamtiti! Uključi me, i razumjet ću!“

Tako su učenici razumjeli što to znači biti putujuća glumačka družina u 16. stoljeću i danas, zašto su u tom ranom kazalištu ljudi glumili zidove i drveće, gdje su se i u kojim prigodama izvodile predstave, kako su izgledala prva kazališta, zašto je Romeo logično stajao ispod Julijina balkona, što to znači 'preglumljavanje' kod glumačkih amatera i profesionalaca, što je to 'predstava u predstavi', kako treba glumiti ljutnju, a kako zaljubljenost, zbunjenost ili iznenađenje….

Otočki mladi glumci izvrsno su se snašli u neočekivanim ulogama, pokazali zavidnu razinu čitanja teksta, ali i brzo savladavanje uputa o glumi. Sve u svemu jedno prekrasno i nadasve korisno kazališno druženje u dvorani Vatrogasnog doma u Otočcu.

 

M.K.G.

Novalja.coom