Lika nekretnine

Mini sučelni razgovor s direktoricom TZ Orešković

Objavljeno: 30.10.2018

OTOČAC – Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, koji su održani u gradu Hvaru (a time i na istoimenu otoku), Otočac je bio svojevrsna zvjezdica među velikim zvijezdama. A kako i ne će, ta dospio je u sam vrh ruralne destinacije u Hrvatskoj, u velikoj konkurenciji ne samo kontinentalne već i jadranske Hrvatske. Bila je velika čast biti među tri najsupješnije ruralne destinacije, uz pobjednika dalmatinsku Zagoru i uz Motovun u Istri. Razgovaramo tim povodom s direktoricom Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Otočca Mladenkom Orešković.

Velik je ovo uspjeh, zar ne? Bilo je već priznanja Otočcu i Gackoj u pojedinim kategorijama i ranije, ali ovo se ipak izdvaja.

-Mislim da je tako. Lijepo je bilo biti u Hvaru i na Hvaru i biti iz Otočca, ugodno je bilo dobivati čestitke za ovaj, slobodno to recimo veliki uspjeh. Nagrade u ovim kategorijama podijeljene su prvu večer, rekla bih smirenijoj i nekako intimnijoj, bez kamera i reflektora i brojnih političara. Bila je to večer struke, rekla bih. Mislim da je Otočac izvučen ovime iz neke prosječnosti, možda i anonimnosti, da je porastao interes, da su brojni rekli da moraju doći vidjeti kako je izrastao u takvu destinaciju, koji je recept.

Pa koji je recept? Razvitak regije Gacke, a time i samog Otočca, tekao je postupno. Je li to to? Nije bilo nekih velikih skokova, nije buknulo odjednom…

-Nije. Meni se čini da je dobro što se kod nas u turizmu sve događalo kroz godine. Nije bilo lako, puno je uloženo truda, ali isplatilo se. Ta postepenost mislim da je dobra, destinacija se razvijala, izrastala. Treba vremena, treba vremena i domicilnom stanovništvu da se pripravi, da prihvati turizam, da se odluči time baviti, da osvijesti vrijednost destinacije. Otočac počinje ostvarivati takve rezultate koji nadmašuju rezultate nekih županija na kontinentu, čak i više njih zajedno. Obiteljski smještaj rapidno raste, broj smještajnih kapaciteta gotovo pa da je nevjerojatan. Tu su i hoteli. A kada se sve to posloži, uspjeh ne može omanuti. Čini mi se da sada žanjemo ono što smo pred mnogo godina sijali. U turizmu nema mjesta nestrpljivosti, upornost, sustavnost i rad dovode do rezultata. Inače je sve poput zvijezde repatice, dođe, bljesne i nestane. Slobodna sam kazati da je Gacka kao destinacija in, traži se, rado se dolazi. Da mi nitko ne zamjeri, otkrivena je ta „terra incognita“.

Da se odmaknemo od nagrada, kakvi su ovogodišnji rezultati? Na hrvatskoj razini, manji, veći?

-I s razine Ministarstva turizma i HTZ-a upozoravano je da ne lepršamo, da se zadržimo u realnosti, izuzetno povećanje rezultata iz godine u godinu ne će moći biti. Bit će to manji postotci rasta, ipak je bitno da se ostvaruje rast. A mi se već navikli na enormne poraste. Tome smo svakako pridonijeli sami u Hrvatskoj, ali, moramo priznati, i neke okolnosti u Europi i svijetu, i te okolnosti su nam uprle u kola. Neka stara turistička tržišta se bude, stvaraju se nova, konkurencija nikad veća. A kada je u pitanju Gacka i Otočac samo ću vam iznijeti jedan podatak, lanjski godišnji rezultat, podsjetimo se da smo lani prešli famoznu brojku od 50.000 noćenja, ostvarili smo dva i pol mjeseca ranije. A do kraja godine su još dva puna mjeseca. I, ne treba zaboraviti, Gacka i Otočac nisu samo ljetna destinacija, daleko od toga. Pričekajmo još neko vrijeme pa ćemo moći reći kakvi su nam rezultati.

M. K.

Novalja.coom