Lika nekretnine

Biskup Križić u Udbini i Podlapcu

Objavljeno: 07.11.2018

UDBINA - U sklopu kanonske vizitacije župa, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić pohodio je 6. studenoga župe sv. Nikole biskupa u Udbini i sv. Jurja mučenika u Podlapači. Vizitacija tih župa trebala je biti u veljači ove godine, ali je odgođena zbog vremenskih neprilika koje su bile u to doba godine. Po dolasku u Udbinu biskupa je dočekao župnik i udbinski dekan Josip Šimatović koji je mons. Križića upoznao sa stanjem u župama Udbina i Podlapača. Zatim je biskup krenuo u pohod javnim ustanovama na području župe Udbina.

Prvo se susreo sa starijim osobama u Domu za stare i nemoćne. Biskup je ih je ohrabrio da nikada ne dopuste da ih uhvati jedna vrsta depresije zbog stanja u kojemu se nalaze. Potaknuo ih je da svoja trpljenja prikazuju dragom Bogu. Biskup Križić je zatim pohodio sjedište Općine Udbina gdje ga je primila zamjenica načelnika Općine Udbina Marina Gučanin koja je biskupa upoznala sa stanjem u općini, velikom potrebom za zaposlenicima, ali i iseljavanjem ljudi iz Udbine. Nakon općine biskup je pohodio Dječji vrtić, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Osnovnu školu Kralj Zvonimir gdje su ga zajedno s ravnateljem Mirkom Dragičevićem dočekali nastavnici i učenici koji su za biskupa priredili nekoliko recitacija i srdačnih pozdrava. Nakon pohoda školi biskup Križić pohodio je mjesno groblje gdje je izmolio odrješenje za sve pokojne i upalio svijeću kod središnjeg križa.

Tijekom poslijepodneva biskup je pohodio Vojarnu Josip Jović u Podudbini gdje se susreo sa zapovjednikom vojarne i njegovim suradnicima, zatim je pohodio župnu crkvu Sv. Jurja u Podlapači, mučeničkoj župi koja je pretrpjela velika stradanja u II. svjetskom i Domovinskom ratu. Biskup se upoznao sa župljanima Podlapače koji su ga upoznali s poviješću i sadašnjošću župe koja je do II. svjetskog rata imala oko 1.800 stanovnika, a sada ih ima oko 150. Nakon susreta s vjernicima biskup je pohodio mjesno groblje gdje je molio odrješenje za sve pokojne župljane.

Središnji događaj biskupovog pastirskog pohoda bila je misa koju je s vjernicima slavio u Crkvi hrvatskih mučenika. Nakon mise biskup se zadržao u druženju s vjernicima u dvorani Pastoralnog centra.

GSB/M.K.

Novalja.coom