Lika nekretnine

Počele prijave na 2. Senjski interdisciplinarni simpozij: Dragi Novače! posvećen liku i djelu Vjenceslava Novaka

Objavljeno: 14.11.2018

Senj je mjesto rođenja i stvaranja nekih od najznačajnijih hrvatskih književnika, među kojima se ističu Pavao Ritter Vitezović, Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i Julije Rorauer. Ti su književnici povezani na trima razinama – tematskim, motivskim i vremenskim. Na tom je tragu održan 1. Senjski interdisciplinarni simpozij 2018. posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću s temom Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju! (nova čitanja), nakon kojeg je izdan Zbornik radova 1. Senjskog interdisciplinarnog simpozija, koji će se u prosincu predstaviti javnosti.

Ideja je simpozija da se svake godine spomenutim književnicima oda zaslužena počast u vidu gostovanja stručnjaka iz različitih područja koji bi svojim radovima i izlaganjima dali novo viđenje senjskih velikana. Oni takvu vrstu aktualiziranja i suvremenih pristupa svakako zaslužuju. Grad Senj i u 2019. godini iskazat će posebno poštovanje liku i djelu senjskoga književnika Vjenceslava Novaka jer se u 2019. obilježava 160 godina od njegova rođenja. 

Predsjednik Organizacijskog odbora 2. Senjskog interdisciplinarnog simpozija ove je godine prof. dr. sc. Krešimir Nemec, jedan od najpoznatijih hrvatskih književnih kritičara, teoretičara i povjesničara književnosti,  dobitnik mnogih nagrada za znanstveni rad (1999. Državna nagrada za znanost i Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost, 2001. Nagrada Filozofskog fakulteta u Zagrebu za “Povijest hrvatskog romana”, 2003. Nagrada Josip i Ivan Kozarac za “Povijest hrvatskog romana”, 2004. nagrađen nagradom Brandenburške akademije znanosti u Berlinu za izniman doprinos znanosti o književnosti i Nagrada Filozofskog fakulteta u Zagrebu za “Leksikon hrvatskih pisaca, 2005. Herderova nagrada za književnost na Sveučilištu u Beču, 2012. Veliki zlatni dukat Vukovarsko-srijemske županije, 2015. Nagrada Josip i Ivan Kozarac za životno djelo, 2017. Nagrada Vladimir Nazor za knjigu "Gospodar priče. Poetika Ive Andrića"), omiljeni profesor, autor mnogih knjiga i više od 150 znanstvenih radova u domaćim i stranim književnim časopisima te priređivač brojnih djela hrvatskih pisaca (Kozarac, Šenoa, Kovačić, Andrić, Krleža, Zagorka, Desnica, Novak).

Cilj je 2. Senjskog interdisciplinarnog simpozija naziva Dragi Novače! aktualizacija, popularizacija i valorizacija Novakova značaja u Senju i izvan njega, a održat će se 26. i 27. travnja 2019. godine (petak i subota) u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju.

Načelo interdisciplinarnosti odabrano je jer Senj sa svojim književnicima te svojim povijesnim, kulturnim i književnim značajem osigurava različitost  tumačenja i pristupa.Simpozij je podijeljen u više cjelina: književnost i književna kritika, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, sociologija književnosti, film i kazalište, a naslov Simpozija ove godine glasi "Dragi Novače!". Upravo ovim naslovom Novaku se uvijek obraćao Josip Kozarac u svojim prijateljskim pismima. 2. Senjski interdisciplinarni simpozij upravo će našem dragom Novaku pokušati pružiti novo viđenje, aktualizaciju i revalorizaciju u godini velike obljetnice. 

Zainteresirani mogu svoje radove prijaviti isključivo u elektroničkom obliku do 15. ožujka 2019. godine slanjem ispunjenoga prijavnog obrasca na adresu senjugradu@gmail.com (obrazac se može zatražiti na navedenoj adresi). Sažetak (do 1800 znakova) i naslov rada potrebno je dostaviti na hrvatskom i engleskom jeziku. Povratnu informaciju o sudjelovanju zainteresirani će dobiti do 22. ožujka 2019. godine, a svoj dolazak moraju potvrditi do 1. travnja 2019. godine.

Ana Vukelić, prof. / Logo i foto: A. V.
Novalja.coom