Lika nekretnine

Heroji se nikada ne zaboravljaju - u Senju prikazan dokumentarno-igrani film „Štafeta smrti“

Objavljeno: 17.11.2018
U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva u Senju 16. studenog 2018., u inicijativi i organizaciji Udruge branitelja Uskok Senj i Grada Senja održano je prikazivanje dokumentarno-igranoga filma Štafeta smrti redateljice Nade Prkačin u sklopu senjskoga Mjeseca sjećanja na pad grada Vukovara.
 
 
Film podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenoga 1991. u minskom polju nedaleko Marinaca. Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih čak sedam, dok su četvorica uspjela preživjeti 9, 10, pa čak i 12 dana. To su bili: Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan, glavni pripovjedači u filmu. Gosti ove posebne večeri bili su Damir Radnić, ratni zapovjednik HOS-a Bogdanovci i inicijator priče filma te Ivica Jurčan, jedan od dvojice preživjelih iz proboja, kojega su Senjani pozdravili velikim pljeskom.
Posebnost prikazanoga filma svakako su igrane autentične scene u kojima su kao glumci sudjelovala djeca branitelja i sudionika proboja, pa ratnike u proboju iz Vukovara glume njihovi sinovi. 
 
Prisutne je prije projekcije filma pozdravio predsjednik Udruge branitelja Uskok Senj Milan Tomljanović, koji je iskazao dobrodošlicu gostima i uputio poseban pozdrav okupljenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, naglasivši kako je ovo jedinstven događaj u Senju. Posebno je istaknuo potrebu da se o Domovinskome ratu i njegovim istinama mora govoriti dok ima živih branitelja kako bi živi odali počast svojim mrtvim suborcima, kako bi pronosili istinu i za njih. Mlađe generacije, istaknuo je Tomljanović, moraju znati istinu i ne smiju zaboraviti.
 
Dobrodošlicu je iskazao i gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina kazavši kako je ovo poseban događaj u Mjesecu sjećanja na pad grada Vukovara te kako je smisao našega zajedničkog obilježavanje  podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama branitelji nalazili. Rukavina je dodao kako ovime pokazujemo svoju zahvalnost, širimo istinu o Vukovaru, ali i učimo mlađe naraštaje očuvati sjećanje i vrjednovati i isticati žrtvu Domovinskoga rata, na čemu je posebno zahvalan Udruzi branitelja Uskok Senj zbog promicanja tih vrjednota. U prigodnom programu sudjelovali su Teo Domines Peter i Silvija Milovac kao voditelji te Duje Ahmetović s recitacijom pjesme Pismo poginulog ratnika Tomislava Domovića uz glazbu Lodovica Einaudia. Okupljenima su se obratili Damir Radnić i Ivica Jurčan, kazavši kako cijene poziv u Senj te okupljenu brojnu publiku, a posebice mlađe naraštaje zbog kojih i za koje svi zajedno moramo govoriti i pisati o Domovinskome ratu – da se ne zaboravi. Uz mnogobrojne posjetitelje, građanke i građane grada Senja, prikazivanju su nazočili zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Senja Željko Tomljanović. 
 
A. Vukelić / UBUS / Foto: Dinko Brozičević
 
Novalja.coom
Novalja.coom