Lika nekretnine

Kad adrenalin zavrije krv u žilama – priča o Brdsko biciklističkom klubu Senj

Objavljeno: 20.12.2018

U gradu podno Nehaja aktivno djeluju brojne udruge, klubovi i društva. Njihova aktivnost i pozitivni rezultati itekako su primjetni – svako udruženje unutar svojega područja djelovanja i rada promiče svoje vrijednosti, ulaže trud i doprinosi bogatijem javnom životu grada Senja. Bilo da se radi o sportu i rekreaciji, njegovanju hobija, humanitarnom radu, promicanju kulture ili njegovanju tradicije i povijesnih vrednota, senjske udruge doprinose stvaranju civilnoga društva 21. stoljeća – onoga koje se sastoji od građana koji aktivno i slobodno sudjeluju u svim sferama društvenoga djelovanja.

Uspon na Zavižan, najteža biciklistička utrka u Hrvatskoj, senjskim je biciklistima - adrenalinski užitak

Jedan od takvih klubova zasigurno je i Brdsko biciklistički klub Senj, koji djeluje od 2004. godine. Njegovo je osnivanje započelo s ciljem organiziranja utrke Uspon na Zavižan, a tadašnji je predsjednik Kluba bio Alen Slavković. Nije stoga čudno da se upravo uz ovaj senjski klub veže ta poznata rekreativna biciklistička utrka, sada već tradicionalan susret biciklista i zaljubljenika u biciklizam. Iako slovi za najtežu biciklističku utrku u Hrvatskoj, članovima Brdsko biciklističkog kluba Senj ona predstavlja adrenalinski užitak.

Sadašnji predsjednik Dario Štokić ističe kako Klub ima 11 aktivnih članova, a otvoreni su za i upis novih (nema dobne granice, no mlađi od 18 godina moraju imati suglasnost roditelja). Dovoljno je, kaže predsjednik Štokić, dobra volja i strast za vožnjom, usponom i spustom. Vodstvo i Predsjedništvo Kluba u sljedeće četiri godine, osim njega, čine i dopredsjednik Davor Lopac te tajnik Marin Rončević.

Klub redovito sudjeluje u organizaciji već spomenute utrke Uspon na Zavižan, ali i na brojim utrkama i biciklijadama diljem Hrvatske, i to ne samo u onima natjecateljskoga karaktera, već i u onima humanitarnoga. Od svojih planova u budućnosti skromno ističu tek učlanjenje novih mladih snaga biciklizma, organiziranje humanitarnih i poučnih biciklijada, a tek onda – ako posluže brzina i umješnost – ostvarenje rezultata na utrkama.

Sva muka uspona pada u zaborav kada se pruži pogled na Kvarner i otoke

Svjesni činjenice kako cikloturizam, kao jedan od turističkih proizvoda, ima najveću perspektivu razvoja (a isto je prepoznala i Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine), naglašavaju kako su biciklističke staze Senja označene u suradnji s Turističkom zajednicom grada Senja, ucrtane su u biciklističku kartu Europe, a planiraju ih i snimiti u popularne aplikacije za pametne telefone kao što su Strava, Endomondo i Sports Tracker. Ovdje njihov trud i zalaganje ne staju – u planu je daljnje povećanje kilometara i obnavljanje postojećih staza, sve u suradnji sa senjskom Turističkom zajednicom za koju imaju riječi pohvale.

Svjesni su članovi Kluba spoznaje kako su prirodne ljepote našeg kraja i konfiguracija terena odlična perspektiva za razvoj cikloturizma. Kako sami kažu, usponi jesi teški i zahtjevni kada se krene iz grada, ali sve se to zaboravi dolaskom do nekoga od mnoštva planinskih vrhova, s kojih se pruža prekrasan pogled na Kvarner i otoke. Tada se sva muka na usponu zaboravlja, a nakon toga ogromna doza adrenalina na spustu zavrije krv u žilama.

Bike-friendly sadržaji u Senju - pravac razvoja u budućnosti

Nadaju se isto tako da će senjski ugostitelji i privatni iznajmljivači uskoro prihvatiti inicijativu bike-friendly usluga, čime bi se obogatila turistička ponuda Senja i osigurala veća popunjenost kapaciteta, posebice zbog činjenice da cikloturisti prosječno troše 30 posto više od klasičnih turista, a idealni vremenski uvjeti za njih su od veljače pa sve do studenoga. To bi, ističu članovi, produljilo sezonu u priobalju. U smislu razvoja bike-friendly usluga značajno  je spomenuti da je korisnicima EU fondova iz Hrvatske na raspolaganju više od 1,2 milijarde kuna za poticanje cikloturizma u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Članovi Kluba sigurni su u ispunjenje svojih ciljeva i pozitivne ishode projekata jer imaju volju, želju i dijele jednu zajedničku osobinu – strast prema sportu. Zasad nemaju svojih službenih prostorija, no to ih ne sprječava u održavanju sastanaka, dogovorima i aktivnom planiranju. Već u sljedećoj godini kreću u izradu stranice na društvenoj mreži Facebook i kreiranje Instagram profila kako bi se i na taj način, osim oglašavanja na mrežnim stranicama Turističke zajednice grada Senja i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, još više približili građanima i zaljubljenicima u ovaj sport.

Grant Petersen, jedan od najpoznatijih dizajnera bicikala, poznat je po svojoj krilatici kako o biciklima valja razmišljati kao o umjetnosti koja se može voziti i koja vjerojatno može spasiti svijet.

Članovi senjskog Kluba, sudeći po rezultatima i planovima, njegovu krilaticu već odavno aktivno žive.

Članovima Kluba želimo puno uspjeha u daljnjem radu i puno sretnih kilometara.

 

 

Ana Vukelić, prof. / BBK Senj 

Foto: arhiv BBK Senj

 

 

Novalja.coom