Lika nekretnine

Kako pomiriti grah s akcijom Mir i dobro?

Objavljeno: 23.12.2018

OTOČAC – Sutra je Badnjak, a navada je u narodu da se na taj dan ne mrsi, premda neki govore o postu, što nije. Nemrs je blaži oblik svojevrsnog posta, premda ima svećenika koji se tome čude i kažu da je trenutak velike radosti Isusova rođenja, da treba slaviti i častiti se, a ne postiti i gladovati, Bože dobri. Pa ti sada reci što treba misliti i činiti. A narod kao narod, on po svoju, onako kako je navikao, ma što god tko govorio.

A nekada se za Badnjak doista nije mrsilo (lako je to i bilo, nije se obilovalo mesinom i bogatijom hranom), uglavnom se kuhao grah, u njega bi se narezalo malo kapule i curnula koja kap ulja, pa tko k njemu, tko od njega. Kuhani grah „na salatu“ (tako se to zvalo) bio je glavna namirnica za „južinu“ (ručak). Moglo je tu biti i krpica od tijesta, po kojima bi se “čvrknula“ opet koja kap ulja, ali to je bilo nešto rjeđe. Riba, ona nešto nije bila na pretjeranoj cijeni, grah na salatu je u odnosu na nju mogao „u stotinu kola“.

E sada, grah je poznat kao namirnica, kada se konzumira u većim količinama, proizvodi i neke neželjen učinke. A policija provodi akciju Mir i dobro, savjetujući građanstvo da se kloni pucanja i ostalih eksplozivnih tvari. Kako to dvoje sada pomiriti, kako pomiriti vjersku i kulinarsku tradiciju s akcijom policije, nije nam znano. Samo da ne bude naplate kazne – zbog nemrsa.

M. K.

Novalja.coom