Lika nekretnine

Čudo od - modroga ponedjeljka

Objavljeno: 21.01.2019

OTOČAC – Je li ponekad ljekovito odmaknuti se od javnih medija i sredstava priopćavanja? Čini se da jest, ima i liječnika koji to potiho svojim pacijentima preporučaju. Jer ljudski um se može koječime zasititi i prezasititi, ma koliko on, um, bio racionalno selektivan. No, ako je izložen svakodnevnu bombardiranju svime i svačime, osobito onim negativnim, može doći i do određenih posljedica, recimo poput prave ovisnosti o medijskima tricama i kučinama, odnosno pomanjkanju nekretičnosti.

Evo baš danas neki javljaju da je ovaj ponedjeljak najdepresivniji dan u godini. Izračunali oni, ti neki tamo. Čak su mu nadjenuli i posebno ime – plavi ponedjeljak (blue Monday). Bože nam oprosti, za taj dan su odredili treći ponedjeljak u siječnju.

Nije ova izmišljotina tako stara, 14 joj je godina tek. Smislio je neki psiholog i kao argumente uzeo loše vremenske prilike iako su dani duži (sic!), blagdani da su završili i svi su se uglavnom vratili poslu, da su računi ispražnjeni, a većina da je već shvatila i da ne će uspjeti ispuniti svoje novogodišnje odluke. A ljeto daleko. Neš ti velikih i dubokoumnih zaključaka.

Ali, ne staje se na tome, evo kao primjer uzmimo jedan naslov s hrvatskih portala koji glasi „Ne dajte da vas slomi!“. Tko to? Pa najdepresivniji dan u godini, on. E sada, onaj tko ne zna da je netko takav dan izmislio, ne može biti – slomljen. Živi svoj život kako živi, a ponedjeljak mu je kao i svaki drugi ponedjeljak. A oni drugi koji znaju za taj „plavi ponedjeljak“, takvi ljudi vjerojatno sugestijom mogu biti povučeni u neki oblik depresije. I sada se postavlja pravo pitanje, kakva je korist od izmišljanja najdepresivnijeg dana u godini? Zar da se odmogne ljudima, da im se naškodi? Čudna neka psihološka pomoć, dozlaboga čudna.

M. K.

Novalja.coom