Lika nekretnine

Noć muzeja 2019. u Gradskom muzeju Senj: Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj

Objavljeno: 23.01.2019
Gradski muzej Senj (GMS) uključio se u četrnaestu manifestaciju Noć muzeja 2019. koja se održava 1. veljače 2019. godine, a koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama na temu Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. 
 
Uključenjem u ovogodišnju Noć muzeja GMS želi javnosti predstaviti muzejsku izložbu na temu Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj, u sklopu koje predstavlja vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka (donacija senjske obitelji Debelić) te donaciju umjetnina obitelji Jeren-Beus iz Zagreba, koja je Muzeju darovala umjetničke slike, skulpture i knjige iz obiteljskog fundusa.
GMS zahvalan je obiteljima Debelić i Jeren-Beus (koja ima  senjske korijene) na ovoj velikoj i plemenitoj gesti što su odlučili vrijedne umjetničke predmete iz  obiteljske zbirke pokloniti GMS-u i tako obogatiti muzejski fundus tj. postav Umjetničke zbirke.
Manifestacija Noć muzeja 2019. idealna je i odlična prilika da se javnosti putem izložbe i modernih načina komunikacije predstave ove plemenite obitelji-donatore (Debelić i Jeren-Beus) i tako im se iskaže  veliku zahvalnost.
 
Među poklonjenim djelima Josipa Cmroka su brojna kiparska, keramička i slikarska  djela, kojima je predstavljena domaća folkloristika, mitovi, legende, narodni običaji, simboli, znakovi, plesači i svirači, sljubljeni ženski likovi, pijevci, klauni i harlekini te znakovi glagoljice, često korišteni u njegovom keramičarsko-slikarskom segmentu opusa.  Tu su 
i brojni oslici keramičkih predmeta – tanjura, vaza, ploča, zdjela, svijećnjaka.
 
Među poklonjenim umjetničkim djelima obitelji Jeren-Beus su poznata imena iz svijeta hrvatskih  umjetnika kao što su: Ivan Lacković Croata, Vanja  Radauš, Mladen Veža, Ivan Meštrović i Vera Reiser.
 
GMS zahvaljuje na suradnji svima koji su doprinijeli realizaciji ove izložbe, a posebno obiteljima Debelić i Jeren-Beus na ovoj velikoj odluci da vrijedne umjetnine iz  obiteljske zbirke poklone GMS-u i tako obogate Umjetničku zbirku Gradskog muzeja Senj.   
 
Nakon predstavljanja i razgledavanja  tematske izložbe posjetitelje u Noći muzeja pozivamo na razgledavanje ostalih muzejskih zbirki – izložaba, na druženje s posjetiteljima i gostima večeri. U glazbenom dijelu večeri nastupit će VIS Bonaca. GMS te večeri organizira besplatno razgledanje  stalnih postava, uz stručno vodstvo muzejskih kustosa te druženje uz čaj, kuhano vino, sokove i domaće frite od 18,00 do 01,00 sat poslije ponoći. 
 
 
GMS/GS, foto: Croatia.ch
Novalja.coom