Lika nekretnine

Čeka se pravilnik o povratu trošarina

Objavljeno: 31.01.2019

OTOČAC - Zakon o trošarinama je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. A on daje pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika i koje je kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u Hrvatskoj.

Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore, pravo na povrat može se ostvariti ako se dizelsko gorivo koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe s registriranim kamionom ili kamionom s prikolicom, koji su namijenjeni isključivo za cestovni prijevoz robe i imaju najveću tehnički dopuštenu ukupnu masu koja nije manja od 7,5 tona te u komercijalnom prijevozu putnika s cestovnim vozilima kategorije M2ili M3u skladu s posebnim propisima o homologaciji vozila, neovisno o tome radi li se o redovitom ili povremenom prijevozu. Pravo na povrat ostvaruje se samo za dizelsko gorivo nabavljeno nakon 1. siječnja 2019. godine.

Procjenjuje se da će uvođenje ove mjere od ove godine poduzetnicima za trošarine na energente uštedjeti oko 294 milijuna kuna na godišnjoj razini. Mjera predstavlja poticaj prijevoznicima iz drugih država Europske unije za nabavu pogonskoga goriva u Hrvatskoj jer i za te prijevoznike ovom je mjerom omogućen povrat, tako da se očekuje da će i oni više kupovati gorivo u Hrvatskoj.

U tijeku je donošenje Pravilnika o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine, a pravilnikom će se propisati način upisivanja u registar korisnika prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika.

M.K.

Novalja.coom