Lika nekretnine

Za 10 kuna u - prdekanu

Objavljeno: 02.02.2019

U KRIŽEVCIMA se posljednjeg dana srpnja 2018. godine dogodio nezapamćen zločin. Božica N. toga je dana pozvonila na vrata kuće obitelji Batinić i zamolila da joj udijele koju kunu. Jer je siromašna. I dobila je punih 10 (deset) kuna. Na sreću, nekom je od susjeda obitelji Batinić sve to bilo sumnjivo pa je pozvao policiju. Hitro su plavci izašli na teren, pronašli Božicu N. i oduzeli joj 10 kuna.

Kazna 110 puta veća od koristi

Prijavili su je sudu. I sud je bio strog, ali pravedan. Kaznio je Božicu N. sa 762 kune globe, mora platiti 300 kuna sudskih troškova te 54 kune putnih troškova svjedokinji. I oduzeli su joj nezakonito stečenih 10 kuna. Ukupno 110 deset puta više nego što je prosjačenjem priskrbila.

„Ja sam deset kuna dala prosjakinji, a ne državi. Ako su oduzeli novac, trebali su ga vratiti meni, a ne ga uplatiti u državni proračun“, rekla je za Index Kata Batinić koja je milostinjom sudjelovala u strašnom nedjelu. Ona je posljednjeg dana srpnja prosjakinji dala deset kuna i zbog toga završila na sudu. Na sreću, samo kao svjedokinja.

Odvojila od 900 kuna mirovine

"Svakome bih pomogla. I ja sam se mogla naći u istoj situaciji sa svojom mirovinom", rekla nam je u svojoj kleti pokraj Križevaca. Više ne živi u kući na čija je vrata pozvonila prosjakinja. I ne zna tko je od susjeda prijavio da je udijelila milostinju.

Gospođa Kata Batinić od svoje je mirovine, koja iznosi 902 kune, izdvojila 10 kuna. I zbog toga je morala otići na sud. Pod prijetnjom kazne u iznosu od 50 tisuća kuna.
"Uvijek dam 5 ili 10 kuna. Pomognem svakome", rekla nam je Kata Batinić koja je na sudu pitala hoće li joj netko nadoknaditi vrijeme koje je zbog 10 kuna izgubila na sudu. Rekli su joj da neće. 

Mogla je na sud i pješke

"Kazali su da mi samo mogu nadoknaditi putne troškove, ali da sam sa svoje adrese na sud mogla doći i pješice. Da nisam došla, platila bih 50 tisuća kuna", ispričala nam je Kata Batinić. Prije nego što je morala na sud, posjetila ju je i policija. Došli su je ispitati kako je i zašto Božici N. dala 10 kuna. 

Zbog milostinje angažirali su se policajci i sud. Na sreću, nedjelom nije oštećena država. Osim što prosjakinja mora platiti kaznu – a ako je ne plati svojevoljno, naplatit će joj prisilno – država je sebi uzela i 10 kuna kojima je zločin počinjen.

Dala je prosjakinji, a ne državi. Nije fer

"Ne znam zašto meni nisu vratili 10 kuna. Dala sam njoj, a ne državi. Nije fer", rekla je Kata Batinić.

Za razliku od nje, Božica N. nije se pojavila na sudu. Nisu joj uspjeli uručiti poziv. Ni mi je nismo uspjeli pronaći jer više ne živi na adresi na kojoj je bila prijavljena. No duga ruka zakona sigurno će je stići. U obrazloženju presude sudac Darko Laklija je – odmjeravajući kaznu, a odmjerio je najvišu moguću – napisao da je Božica N. lažno prikazivala svoje loše imovinsko stanje, tražila novac i hranu te tako narušavala javni red i mir. Uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, policija je oduzela 10 kuna, precizno navodeći da je bila riječ o jednoj novčanici u apoenu od 10 kuna, koje su, hvala Bogu, uplaćene u napaćeni državni proračun.

Ne smije u Križevce 6 (šest) mjeseci

Da Božici N. više ne bi palo na pamet počiniti takve strašne zločine, sudac Darko Laklija presudio je i da se više ne smije pojaviti na području grada Križevaca sljedećih šest mjeseci.

"Sud je smatrao potrebnim okrivljenici izreći ovakvu zaštitnu mjeru jer postoji opasnost da će posjećivanjem tog mjesta ponovno počiniti isti prekršaj", zaključio je sudac koji je ocijenio i da je zapljena novčanice od deset kuna potpuno opravdana jer se radi "o predmetu koji je bio namijenjen, odnosno uporabljen u počinjenju prekršaja“. 

A tko je zaista prijavio taj strašan zločin koji se dogodio u križevačkoj Ulici Krunoslava Heruca? To ni policija ni sud ne navode.

Kaj ima dolaziti iz Bjelovara?

Pitali smo susjede. Kažu da ne znaju.

"Je, vidio sam kad je došla policija po tu žensku. Ne znam tko je prijavio“, rekao nam je susjed gospođe Batinić neodoljivim podravskim naglaskom. 

"Kaj ona ima tu u Križevce dolaziti iz Bjelovara prosjačiti?“ rekao je.

Index.hr

Novalja.coom