Lika nekretnine

Još o godišnjem susretu župnih pjevačkih zborova

Objavljeno: 17.02.2019

OTOČAC – Jučer je u Otočcu održan godišnji susret župnih pjevača Gospićko-senjske biskupije. Ovakvi se susreti održavaju dugi niz godine, prvi je bio 2006. godine. Na susretu je sudjelovalo oko 170 sudionika.

Prvi dio susreta bio je u Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac. Na početku prisutne je pozdravio domaćin mons. Tomislav Šporčić, koji je u zajedništvu s drugima redovito sudjelovao u organiziranju dosadašnjih susreta. Predavanje je trebala održati o Liturgijskoj glazbi prof. Andrejka Srdoč iz Rijeke. No, radi nepredviđenih teškoća nije mogla doći. Stoga je su o glazbi govorili mons. Marinko Miličević, generalni vikar i Josip Šimatović, koji je i povjerenik za pjevačke zborove u Gospićko-senjskoj biskupiji. Mons. Miličević govorio je o duhovnosti crkvenog pjevanja, a Šimatović više o tehničkom organiziranju samih liturgijskih slavlja u kojima treba izabrati prikladne pjesme u konkretnima liturgijskim danima i blagdanima. Nakon izlaganja produžilo se s polsatnom raspravom u kojoj je sudjelovao više svećenika i laika. Kao najvažnije u pripremanju dobrog pjevanja jest dovoljan broj pjevača, te njihova redovitost i ustrajnost u vježbanju pjevanja.

Drugi dio bilo je slavljenje sv. mise u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Misu je predvodio i propovijedao mons. Miličević. A pjevanje je predvodio župni Zbor Sv. Cecilija iz Otočca pod vodstvom prof. Branke Bernardi. U pjevanju su živo sudjelovali svi prisutni pjevači.

ŽO/M. K.

Novalja.coom