Lika nekretnine

Hebranga ustaše nisu ubile, ali ga je ubio i cijelu obitelj mučio Josip Broz Tito

Objavljeno: 25.02.2019

Uhićen je u akciji ustaške policije u Zagrebu 25. veljače 1942 u kojoj je bilo obostrane pucnjave. Ali vlasti NDH i ustaše ga nisu dali ubiti, dapače imao je bolnički tretman u zatvoru, oporavio se od ranjavanja i bio kasnije razmijenjen.

Andriju Hebranga, prvog čovjeka KPH u vrijeme rata i prvog čovjeka Hrvatske  u novoj Jugoslaviji, dao je ubiti – Josip Broz Tito, krvolok čije ime i ovih dana besramno zazivaju neki političari. I ne samo to, suprugu Olgu Herbrang su utamničili na dugotrajnu robiju, djecu oduzeli i razdvojili, a cijela obitelj je morala promijeniti prezime u Markovac da bi nestalo prezimena Hebrang.

Bila je to želja Beograda i gdje je vladao zloglasni Josip Broz Tito. Da, Beograd nikada nije praštao Hrvatima, njihov govor prema Hrvatima bio je jedan – lažna optužba i smrt. Zato je Hebrang ubijen i cijela obitelj prošla Golgotu.

Godine 1948. Hebrang je uhićen pod optužbom za suradnju s ustašama i Gestapom, da je sabotirao gospodarsku politiku FNRJ i da je bio ruski agent. Hebrang je odbacio optužbe, te je po svoj prilici ubijen u zatvoru 10. ili 11. lipnja 1949. godine, a vlasti su smrt objavile kao samoubojstvo.

Kao i mnogim Hrvatima koje su ubili Srbi, tijelo Andrije Hebranga je bačeno na nepoznato mjesto bez groba i nije poznata lokacija groba. Obitelj Hebranga, kao i mnoge hrvatske obitelji, i danas traže posmrtne ostatke svoga oca.

Odlukom Sabora RH 1992. godine Andrija Hebrang politički je rehabilitiran i proglašen žrtvom komunističkoga sustava, a 2008. rehabilitirao ga je i beogradski sud na traženje sina Branka.

Ono što je nakon Andrijina hapšenja i smrti prošla Hebrangova obitelj svjedoči o okrutnosti komunističkog režima. Supruga Olga Hebrang, rođena Strauss,  koja je u ratu izgubila prvog muža, sina i 54 člana obitelji, većinom zbog pripadnosti židovskom narodu, odvedena je u kućni pritvor 8. svibnja 1948. skupa s troje djece; 4,5 godišnjom Dunjom, dvogodišnjim Andrijom i petomjesečnim Brankom, dok je posvojenik Dragan smješten u dom.

Uhićena je deset dana kasnije, te je, odbivši svjedočiti protiv supruga, osuđena 1951. na 12 godina zatvora, četverogodišnji gubitak građanskih prava i konfiskaciju kuće u Pakracu. Osuđena je zbog pomaganja neprijatelja (ustaša op.) za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata, premda je za vrijeme rata bila u zatvorima NDH!

Odrobijala je Titovim kazamatima 8,5 godina, od kojih 3,5 godina u samici.

U Glavnjači je mučena, uvjeravali su je da joj je umro najmlađi sin Branko, pa je na koncu potpisala i “priznanje” koje su od nje tražili istražitelji.

Cijeloj obitelji prezime je 1958. promijenjeno u Markovac, a Olga je tek 1983. uspjela vratiti prezime Hebrang. Preminula je 1997. godine u Zagrebu, ne uspjevši otkriti istinu o sudbini supruga, te njegovo posljednje počivalište što joj je bila najveća želja.

Olga Hebrang  je rehabilitirana na Višem sudu u Beogradu 2014. godine.

Narod.hr

Novalja.coom
Novalja.coom