Lika nekretnine

Saniranje smetlišta Javorov vrh

Objavljeno: 26.02.2019

BRINJE - U Brinju su u tijeku radovi na sanaciji i zatvaranju odlagališta neopasnog otpada – Javorov vrh koji su otpočeli krajem prošle godine. Izvođenje radova na sanaciji i zatvaranju odlagališta ugovoreno je za 8,9 milijuna kuna.

Ovaj projekt financira se u najvećoj mjeri iz europskih sredstava. Kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Općini Brinje odobreno je financiranje projekta u iznosu od 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Osim tog financira se iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznos od 10 posto ukupne vrijednosti projekta te kroz sredstva iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova tako da Općina Brinje financira minimalni iznos od 0,5 posto ukupne vrijednosti projekta.

Provedbom projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada – Javorov vrh, Općina Brinje će riješiti jako važan problem sanacije neusklađenog odlagališta u zadanom vremenskom roku koji nalaže Program gospodarenja otpadom Republike Hrvatske i Direktiva Vijeća EU 1999/31, te će se osim unapređenja okoliša na širem području odlagališta, postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene. Rok za završetak radova na sanaciji i zatvaranju odlagališta Javorov vrh je srpanj 2019. godine.

O.B./M.K.

Novalja.coom
Novalja.coom