Lika nekretnine

Deda je iznad svega sanjao samostalnu Hrvatsku ...

Objavljeno: 10.03.2019

Unuk nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita otkrio je što mu je djed priznao kao svoju najveću pogrešku.

Josip Joška Broz, političar i ugostitelj iz Srbije i Titov unuk, u razgovoru za Happy TV također je otkrio što misli o odnosu Tita i njegove supruge Jovanke, kao i neke detalje o Titovu pogrebu.

Tita je nakon jedne operacije pitao koja mu je najveća pogreška, a Josip Broz je rekao: “To što sam pustio ustav iz 1974. Deset dana bio je kod mene na stolu.”

– Taj ustav bio je početak raspada i Jugoslavije i Partije i republika i svega ostalog – rekao je Joška Broz. Joška Broz kaže da Tito nije htio potpisati Ustav, a na pitanje zašto nije stavio veto, odgovorio mu je: “Ja kao demokrat nisam htio dopustiti da budem nadglasan u Skupštini. Mogao sam staviti veto, pogreška je što nisam”.

Dodao je da su ustav potpisali Mika Špiljak i Kiro Gligorov, a da su zakon, među ostalima, izgurali Edvard Kardelj i Stevo Krajačić.

– Stevo Krajačić čovjek je koji je radio iz sjene, čovjek koji je namjestio i Rankovića i sve te afere – rekao je Joška Broz.

Dodao je da su Tito i Aleksandar Raković, bivši šef tajnih službi poznat i po nadimcima Leka i Abadžija, i nakon Rankovićeve smjene ostali vjerni jedan drugome.

– Ranković nikad lošu riječ nije rekao o dedi. Oni su bili kumovi – rekao je Joška Broz.

Titov unuk rekao je da je Jovanka Tita izuzetno voljela, ali da je ta ljubav u jednom trenutku prešla u paranoju. Tvrdi da su priče da je bila željna vlasti – laž.

(…)

Joška je također odbacio tvrdnje da je Tito bio mason i da je na nadgrobnoj ploči želio samo zvijezdu petokraku.

Maxportal.hr

Novalja.coom