Lika nekretnine

Iz tiska izišao don Angjelov - Doncameron

Objavljeno: 18.03.2019

OTOČAC – Don Angjelo se voli (po)igrati s raznim stvarima, nije mu u tomu izmakao ni jezik, hrvatski naravno. I tako je od osmislio naslov svojega literarna prvijenca nazvavši ga - Doncameron. Aluzija na Boccacciev Decameron je više nego očita, a kako se sam kiti titulom dona, došlo mu da svoju zbirku priča baš nazove – Doncameron.

Upravo je ovih dana iz tiska izišla ta don Angjelova knjiga. Rekao bi on - „povijestni trenutak“ (jer kod njega je mnogošto – povijesno).

A što je ton don Angjelo napisao? Evo što o tomu kaže Vladimir Lončarević, hrvatski esejist, publicist, književni povjesničar, književni teoretičar i kroatist:

Na prvi pogled, riječ je o kratkoj priči, pa ipak ne posve tipičnoj. Kaćunko je naime u njima vješto isprepleo dokumentarno-novinarski stil (intervju, reportaža, kozerija, humoreska) i književni (/filozofski/ esej, naracija). Stoga bi se na njih mogao uporabiti pojam pripovijed, što ga je, govoreći nekom zgodom o pripovjednoj prozi novinarke i književnice Smiljane Rendić, uveo književnik i publicist Zdravko Gavran. Držim da se bezpridržajno može uporabiti na ovu prozu, koja je fiktivna koliko dokumentarno-reportažna, esejna koliko narativna.   

Deset je pripovijedi, raznih tema i motiva. Kaćunko njima i kroz njih aktualizira različita pitanja vjere i morala, obiteljskih i socijalnih odnosa, no zahvaća i u teološkopovijesnu sferu. Naslovom Doncameron pokazuje da ostaje kozer i provokator (književni teoretici rekli bi da je „začudan“ - o njemu će se jednom pisati doktorati). Sugestija na Dekameron u ovom slučaju jasna je subverzija Boccacciova djela, ne samo naslovom nego i sadržajem. Čitatelj će naime ubrzo shvatiti da se iza pripovjedne ležernosti i humora (ima dionica kod kojih će se glasno nasmijati!) pisac bavi itekako ozbiljnim pitanjima - prvim i posljednjim. Malo-pomalo uočit će da naslov nije samo subverzija Dekamerona, već je u pripovijedima konotiran i upakiran Dekalog, zapravo cijela jedna teologija, koja će obuhvatiti i sedam glavnih grijeha, i sedam darova Duha Svetoga, i još podosta toga.

Teško je ovomu što drugo nadodati, treba se radovati predstavljanju Doncamerona, koje će biti uskoro.

M. K.

Novalja.coom