Lika nekretnine

Bleiburg nije kontroverzan, zna se što je učinjeno i tko je to učinio

Objavljeno: 20.03.2019

(…)

Dr.sc. Banac ističe da “nema razloga da se pokroviteljstvo mijenja kako se mijenjaju političke stranke na vrhu… Nema razloga da Bleiburg bude kontroverzan. Mi znamo što se dogodilo, znamo tko je to napravio. Ako želimo biti revizionisti možemo naći razne isprike za to. Goldstein kaže da žene nisu ubijane. Što su one pletenice iz Hude jame? Želimo li reći da su monstrumi koji su zazidali ljude u Hudoj jami humaniji i manje monstrumi od onih koji su slične stvari radili u Jasenovcu?”

O mogućim razlozima zabrane iz Austrije Banac navodi da “u Austriji vlada danas sukob oko toga što predstavlja trenutna austrijska vlada. Želi li ona na primjeru koji se Austrije ne tiče pokazati stanovite apologetske sklonosti, mislim da bi to bio pravi razlog. Odgovor Katoličke crkve u Hrvatskoj je neadekvatan, trebalo je mnogo otvorenije reći što se time želi.”

Dr.sc. Banac tvrdi da se želi “derogirati cijelo pitanje sjećanja na mrtve. To ne možete zabraniti s crkvenog stajališta. Austrijska crkva se nalazi u neobranjivom prostoru u konačnici…Ono što se dogodilo nije kontroverzno, kao što nije kontroverzno ni ono što se dogodilo u Jasenovcu. Nema nikakve kontroverze. Goldstein kaže da je sve bilo u redu što se tiče jasenovačke ceremonije do Oreškovićeve vlade i izbora Kolinde Grabar-Kitarović i ustašizacije Hrvatske. Ja nisam primijetio nikakvu ustašizaciju Hrvatske.”

Zločin iz Jasenovca ne može danas dovoditi u pitanje hrvatsku državnost

Banac smatra da ustaštvo ima i drugi kontekst od onoga kako ga se tumači.

“To je pokret koji je izašao uz onoga to se događalo u Jugoslaviji 30-ih što je izazivalo otpor. Sličan onome Irske armije za vrijeme Prvog svjetskog rata. Eskalirao je u jednom pravcu jer su mogućnosti savezništva bile kakve su bile .U javnosti se kod nas ne očekuje razmišljanje nego zauzimanje stava koji je uvijek nepomirljiv… Sva težina zločina iz Jasenovca ne može danas dovoditi u pitanje hrvatsku državnost, a ima onih koji to upravo rade.”, izjavio je Banac za N1.  

(…)

Narod.hr

Novalja.coom