Lika nekretnine

Predstavljena knjiga o zločinima JNA i komunističkoj represiji u Lici 1945. g.

Objavljeno: 29.03.2019

LIČKI OSIK – Jučer je u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku predstavljena knjiga Zločini jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: dokumenti svjedočanstva i grobišta (1994.-1998. godine)“.

Autori ove knjige su Branko Topić i Blanka Matković koja kaže da je rad na knjizi počeo 2006. godine kada je ona počela svoj samostalni istraživački projekt o suvremenoj hrvatskoj povijesti od 1941. do 1948. godine. Ona je intenzivno istraživala čak šest godina sve hrvatske i slovenske arhive, kao i arhiv u Londonu. Prikupljen je veliki broj dokumenata za ličko područje, naročito za 1945.godinu: “iz tog obima arhivskog materijala odabrano je oko 300 najreprezentativnijih dokumenata koji su predstavljeni u knjizi – kaže Matković.

Knjiga se sastoji od četiri cjeline, u prvoj su dokumenti komunističkih vlasti, OZNA-e, UDBA-e, narodnooslobodilačkih odbora i presude vojnih sudova. U drugoj cjelini su presude i dokumenti Suda za zaštitu nacionalne časti s 32 dosjea. U trećem dijelu knjige objavljena su izvješća i svjedočanstva koje je devedesetih godina prikupila saborska komisija. U završnom dijelu knjige su svjedočanstva koje je prikupio svećenik Krunoslav Draganović, nakon Drugoga svjetskog rata, pedesetih godina u iseljeništvu.

ŽLO/M.K.

Novalja.coom