Lika nekretnine

Prometne nezgode i požari obilježili vikend

Objavljeno: 01.04.2019

Tijekom proteklog vikenda (29. ožujka – 1. travnja 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, osam prometnih nesreća, jedno narušavanje javnog reda i mira, dragovoljna predaja streljiva, 18 požara na otvorenom prostoru i pad u jamu - pronalazak tijela.

U subotu, u Korenici, nepoznati počinitelj je iz ruksaka 58-godišnje državljanke Tajvana otuđio novac i kreditnu karticu.

Policija traga za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetniku.

Upozoravamo građane na dodatni oprez, posebice na mjestima na kojima se nalazi veći broj ljudi.

Građanima savjetujemo:

 • Novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora, posebno pazite u gužvama.
 • Obratite pažnju da li vas netko prati, jer počinitelji žrtvu odaberu, prate i čekaju pravu priliku.
 • Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor.
 • Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama.
 • Novac i dokumente nosite odvojeno.
 • Torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe.
 • Novčanik ne nosite u stražnjem džepu.

Jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Korenice. U njoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca (4) i Korenice (3).

 Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđen je ukupno 41 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu kod Rastovače, kod 57-godišnjeg hrvatskog državljana (1.54 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 241 km/h izmjerena je u petak na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 53-godišnji njemački državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije na području RH u trajanju od 1 mjeseca.

Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je tučnjavom na području Gospića, te će protiv počinitelja biti podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu.            

U petak je građanin s područja Karlobaga dragovoljno predao 42 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja - manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.       

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.                                                                        

Proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je 18 požara na otvorenom prostoru.

Napominjemo:

- temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna; 

- istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

S obzirom da mala vatra može imati velike posljedice, apeliramo na sve građane:

 • pridržavajte se zakonskih odredbi,
 • ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima,
 • ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora,
 • ne uništavajte prirodu i okoliš,
 • ukoliko dođe do nekontroliranog širenja vatre odmah obavijestite vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Službu za hitne slučajeve na broj 112. 

Jučer u 10.20 sati policijski službenici su zaprimili dojavu da je kod Rudopolja, predio Javornik jedna osoba pala u jamu. Dolaskom na mjesto događaja, te s obzirom na nepristupačan teren, zatražena je pomoć pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Gospić, koji su oko 16 sati iz jame dubine 70 metara izvukli beživotno tijelo muške osobe. Izvršenim očevidom utvrđeno je da je osoba preminula na mjestu događaja, te je nadležnom državnom odvjetništvu dostavljen zahtjev za obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti i izuzimanja uzoraka radi utvrđivanja identiteta osobe.

Policijski službenici su također na mjestu događaja zatekli devet muških stranih državljana, a koji su nezakonito prešli državnu granicu, te se nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

PU ličko-senjaka 

 

Novalja.coom