Lika nekretnine

U Senju pronađena zaštićena eja livadarka, sretno zbrinuta u Sokolarski centar Šibenik

Objavljeno: 07.04.2019

Jučerašnja sasvim obična šetnja prirodom za jednog građanina Senja pretvorila se u pravu spasilačku avanturu. Dok je šetao predjelom Mundarićevca, D. Palčić je u travi zamijetio ozlijeđenu pticu. Zbog njezina impozantnog izgleda i veličine posumnjao je da se radi o zaštićenoj vrsti te je slučaj prijavio Policijskoj postaji Senj. PP Senj ubrzo je kontaktirala Komunalno redarstvo Grada Senja, točnije voditelja M. Rončevića, koji je preuzeo pticu i potom kontaktirao Sokolarski centar Šibenik, ovlaštenu ustanovu Ministarstva zaštite okoliša i prirode za skrb i držanje zaštićenih životinjskih svojti.

Stručnjaci Sokolarskog centra Šibenik utvrdili su pomoću poslanih fotografija da se radi o eji livadarki (Circus pygargus), ugroženoj grabljivici iz porodice jastrebova. 

Danas je pak eja već sigurno i sretno stigla u Sokolarski centar Šibenik gdje će se za nju pobrinuti i dalje je stručno liječiti.

Senj je ponovno pokazao kako ima zaista veliko srce, svijest o zaštiti životinja i spremnost pomoći. Zahvaljujući brzoj reakciji nalaznika, PP Senj te Komunalnog redarstva Grada Senja priča je dobila sretan kraj te je suradnjom spašena jedinka ove vrste koja je u Hrvatskoj ugrožena zbog krivolova, intenziviranja poljodjelstva i odumiranja tradicionalnog stočarstva.

A. Vukelić / KR Grada Senja / Foto: M. Rončević, SC Šibenik

Novalja.coom