Lika nekretnine

Eto dokle smo došli, HRT se srami reći da je poginuo mladi HOS-ovac braneći domovinu

Objavljeno: 08.04.2019

Proteklog vikenda  održan je 20. Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba koji organizira Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba. U sklopu Memorijala odigran je i malonogometni turnir u spomen na Marija Rehora, 17-godišnjeg dragovoljca HOS-a, koji je poginuo kraj Vinkovaca 30. prosinca 1991. godine.

Zanimljivo je kako je o tom Memorijalu posvećenom Mariju Rehoru, dragovoljcu HOS-a izvijestila Hrvatska televizija u emisiji Veterani mira urednice Marije Miličević.

“Jutros je u zagrebačkom naselju Črnomerec počeo 20. memorijal  posvećen bojovnicima Domovinskog rata Grada zagreba. U tijeku je i 3 memorijal posvećen maloljetnom dragovoljcu Mariju Rehoru koji je poginuo 30. prosinca 1991. u Komletincima kod Vinkovaca.”

Činjenica da ni jednom nisu spomenuli HOS izazvala je bijes kod pripadnika te braniteljske populacije koji se pitaju je li zabranjeno spomenuti HOS na HRT-u pa čak i one koji su poginuli braneći Hrvatsku.

(…)

Iako je po izbijanju agresije na Hrvatsku išao tek u treći razred srednje škole, Mario nije mogao ne odazvati se zovu napadnute mu Domovine u već zahuktalo ratu.

Odlazi na ratište u studenome 1991. godine, prvo kao dragovoljac HOS-a, a potom je pripadnik 105. brigade HV.

Brani junački Domovinu na Baniji, a zatim u Istočnoj Slavoniji. Poginuo je 30. prosinca 1991. godine, u izvidničkoj akciji na bojišnici u Komletnicima kod Vinkovaca. Neprijateljski metak usmrtio ga je kad mu je bilo 17 godina.

S njime je poginuo suborac Robert Tadić iz Pule.

Pokopan je 7. siječnja 1992. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj, a pogrebne su obrede predvodili svećenici iz Zaprešića, Pušće i Gornje Kustošije.

Mariju Rehoru posmrtno je dodijeljen čin časničkog namjesnika HV te odličje Red Petra Zrinskog Frana Krste Frankopana i Spomenica domovinskog rata.

U spomen Mariju Rehoru jedna ulica u zagrebačkoj Kustošiji nosi ime njegovo ime.

A HRT ga se srami.

Maxportal.hr

Novalja.coom