Lika nekretnine

Hoće li Skupština Ličko-senjske županije biti konstituirana?

Objavljeno: 09.04.2019

GOSPIĆ – Danas je zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine Ličko-senjske županije. Kako i sam naziv govori, Skupština bi trebala biti konstituirana, što podrazumijeva izbor predsjednika, potpredsjednika i ostalih tijela Skupštine. Ako taj proces ne bude obavljen, ponovit će se saziv konstituirajuće Skupštine za nekih mjesec dana.

18:00 sati - Sjednica se nastavlja s radom. Utvrđen je kvorum od 33 prisutno je 30 vijećnika. Ana Manjerović iz nezavisne liste Darka Milinovića istupa i kaže: Nećemo sudjelovati u glasanju, vidjet će se tko je većina u Skupštini, te napuštaju sjednicu. Predsjedavajući Kustić nakon kraćeg obraćanja konstatira da se vidi kome je stalo do formiranja i rada Skupštine i boljitka žitelja Ličko-senjske županije te prekida sjednicu za četvrtak u 18,00 sati. 

13:14 sati - Rasprava oko predloženog kandidata je zaključena, određena je stanka, glasovanje o izboru predsjednika Skupštine bit će u nastavku sjednice u 17 uri.

13:13 sati - Predsjedavajući Kustić postavlja pitanje zašto se netko osjeća prozvanim? Svatko može iskazati svoje mišljenje, prebacivanje odgovonosti na druge je žalosno i ne treba manipulirati ljudima.

13:11 sati - Lalić naglašava da su izbori prošli ali da se i dalje situacija ne će smiriti. kaže da nisu ni maloumni ni maloljetni i da će se znati nositit s teretom koji im (SDSS-u) pripada. Naglašava da imaju pravo na svoje mišljenje.

13:09 sati - Branislav Šutić ističe da je bila kriza vlasti u županiji i da nije korektno bilo koga prozivati. Ističe da postoji samo jedan kandidat za predsjednika Skupštine i da treba pokazati zajedništvo. HDZ je dao svog kandidata i očekuje se da ga svi podrže.

13:07 sati - Za govornicu je stupio župan Milinović. kaže da se u izbore išlo jer se niej znalo tko je većina, a tko manjina. A to građani žele znati. Naglašava da predsjednik Skupštine treba biti izabran jednoglasno. Čestita HDZ-u da je u koaliciji s HSP-om i SDSS-om stvorio većinu. A HSP-u Milinović poručuje da steknu hrabrost reći da su u koaliciji s HDZ-om.

12:57 sati - Sjednica nastavlja s radom. Odbor za izbor i imenovanja predložio je kao kandidata za predsjednika Skupštine Marijana Kustića. Predsjedavajući Kustić daje prijedlog da se za predsjednika glasuje tajno. Ante Kovač replicira i kaže da je tajno glasovanje čista politička trgovina. Na to se nadovezuje Berislav Kostelac ističući da je tajno glasovanje festival demokratičnosti. Ana Manjerović se protivi tajnom glasovoanju i naglašava da se gubi razlika između oporbe i vlasti. Pristupilo se glasovanju i 17 glasova je za tajno glasovanje.

12:12 sati - HDZ-ov prijedlog članova Odbora za izbor i imenovanje je jednoglasno prihvaćen. U Odbor su izabrani: Ivica Radošević, Željko Biondić, Danica Janjatović, Željko Rukavina, Ernest Petry i Miroslav Cindrić. Predsjedavajući Kustić dao je stanku od 20 minuta za davanje prijedloga za predsjednika i potpredsjednike Skupštine.

12:02 sati - Nakon što je položena prisega vijećnika, predsjedavajući Kustić je odredio stanku od pet minuta za davanje prijedloga za imenovanje Odbora za izbor i imenovanje.

11:46 sati - Izabrani vijećnici polažu prisegu te potpisuju izjavu. Sjednici nazoči sva 33 vijećnika.

11:40 sati - Do izbora predsjednika Skupštine prvi s većinske liste, Marijan Kustić,  predsjedava Skupštinom.

11:32 sati – Predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva podnosi izvješće.

11:28 sati – Izabrano je Mandatno-imunitetno povjerenstvo na prijedlog HDZ-a i koalicijskih partnera. Za predsjednicu povjerenstva izabrana je Nada Marjanović, dok su članovi Ivan Bižanović i Tomislav Kovačić. Povjerenstvo je izabrano jednoglasno. Radi rada Povjerenstva dana je pauza od 15 minuta.

11 sati – Okupili su se članovi Skupštine izabrani na prijevremenim izborima održanima 10. ožujka ove godine.

I.B.

Novalja.coom