Lika nekretnine

Book cafe Paradiso dobitnik financijske potpore "Odvažna"

Objavljeno: 11.04.2019

Među 5 dobitnica novčane i mentorske potpore Programa ekonomskog osnaživanja žena „Odvažna“, koji su pokrenule tvrtke IKEA Hrvatska i Mastercard, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), našla se i jedna Otočanka, Tamara Jurković sa svojim projektom book cafea.

Taj će projekt otočkoj javnosti biti predstavljen u subotu, 13. svibnja 2019., u maloj dvorani GPOU s početkom u 11 sati.

- Od 120 kvalitetnih projekata iz cijele Hrvatske prijavljenih na natječaj „Odvažna“ odabrano je teškom mukom 25 finalistkinja, a potom je još teže izdvojeno pet ženskih poduzetničkih inicijativa, koje će tijekom sljedećih godinu dana dobiti financijsku te stručnu potporu u obliku mentorske i edukativne podrške, rekla je voditeljica programa i predsjednica Zaklade za ljudska prava i solidarnost “Solidarna” Marina Škrabalo na dodjeli potpora u Hrvatskom obrtničkom domu u Zagrebu (utorak, 9. travnja 2019.).

Četiri projekta, čiji su nositelji žene poduzetnice, dobitnici su donacije u ukupnom iznosu od 250 tisuća kuna. Nagradu su preuzele Jelena Bikić (tvrtka Silvan za prirodnu i ručno rađenu kozmetiku - u britanskom izdanju kultnog modnog časopisa Vogue u svibnju će izaći i tekst o prirodnoj kozmetici iz malog sela Kljake u Dalmatinskoj zagori), Nikolina Belančić Arki (tvrtka Aurora Colapis iz Zamršja u Karlovačkoj županiji za projekt turističkog obilaska Pokuplja na replici stare žitne lađe), Petra Glad (Zagrebački plesni ansambl za projekt razvoja Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu u Istri) i Tamara Jurković (tvrtka Dandy iz Otočca za projekt book cafea).

Dobavljački ugovor s Ikeom otišao je u ruke udruge K-zona čije će se igraće karte Fierce Women („Strašne žene“) uskoro naći na policama ovog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. Još ne možemo vjerovati da smo dobili ovu podršku, rekla je Diana Bekavac iz K-zone te dodala kako se nadaju da bi za koju godinu i sami mogli postati mikro donator u programu Odvažna. Svih pet odvažnih poduzetnica na raspolaganju će imati i individualizirano mentorstvo i edukativnu podršku kako bi lakše ostvarile svoje poslovne ciljeve.

Na svečanoj dodjeli potpora okupljenima su se uvodno obratile Hilde Van Criekinge, direktorica korporativnih komunikacija i održivog razvoja u tvrtki IKEA Jugoistočna Europa, Ana Subašić iz Mastercarda, predstavnik Hrvatske obrtničke komore, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a održana je i stručna rasprava „Odvažno do održivosti: kako zajedno još bolje odgovoriti na potrebe žena u poduzetništvu“ na kojoj je istaknuto kako je ženama poduzetnicama, uz financijsku, nadasve važna i edukativna i mentorska podrška.

 Projekt „Odvažna“ pokrenut je 10. prosinca 2018. godine, a njegov je cilj pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu, i to posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama te ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama.

 

M.K.G.

Novalja.coom