Lika nekretnine

Promocija tematskog puta Crvenokose Zore 24. travnja 2019.

Objavljeno: 16.04.2019
Turistička zajednica grada Senja, Gradska knjižnica Senj i Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića pozivaju Vas  24. travnja 2019. na promociju tematskog puta Crvenokose Zore.
 
Kao što je mnogima poznato roman „Crvena Zora i njezina družina“ napisao je švicarski pisac Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugoga svjetskog rata, a prvi puta je objavljen 1941. godine. Književnik je  priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj ponad Senja. Godine 1978. snimljena je serija u Senju, u njemačko-švicarsko-jugoslavenskoj koprodukciji, a televizijska serija “Crvena Zora” ima 13 nastavaka. Na njemačkom govornom području doživjela je ogroman uspjeh te je i danas iznimno popularna.
 
2007. godine snimljen je dugometražni film o Crvenokosoj Zori i njezinim doživljajima, koji je u njemačkim kinima prikazivan 2008. godine, a 2009. godine na pozornicu je postavljena i opera Crvenokosa Zora.
2010. g. Turistička zajednica grada Senja izdala je brošuru Grad Crvenokose Zore u kojoj su opisane najvažnije lokacije u gradu i izvan grada na kojima je serija snimana.
 
2017. godine u izdanju Gradske knjižnice Senj, Kluba maturanata senjske gimnazije i Matice hrvatske – Ogranak Senj nakon 76 godina izašlo je izdanje romana Crvenokosa Zora i njezina družina na hrvatskom jeziku. Iste godine Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba postavilo je kazališnu predstavu Zora Riđokosa. Krajem 2018. godine TZ grada Senja izradila je table s QR kodovima koje su postavljene na 11 lokacija na kojima se snimala serija, a predstavljanje kojih će se održati u sklopu Programa obilježavanja Dana grada. Skeniranje QR kodova s tabli uvest će Vas u priču o Crvenokosoj Zori i upoznati Vas s lokacijama na kojima je snimana serija. Zajedničku šetnju tematskim putem započet  ćemo u 11:30 na dnu stepenica pored senjske gimnazije.
 
U programu predstavljanja sudjelovat će djelatnici Turističke zajednice grada Senja i Gradske knjižnice Senj, umjetnica Zrinka Ostović, VIS “Bonaca” i učenici senjske osnovne škole pod vodstvom prof. Tamare Farkaš.
 
Vidimo se na Zorinom putu!
 
Poveznica na plakat: http://visitsenj.com/2019/04/16/promocija-tematskog-puta-crvenokose-zore-senj-24-04-2019-g-1130h/
 
TZ GRADA SENJA 
 
Novalja.coom