Lika nekretnine

Niđe nije bilo takvog kurveraja i pijanki: Priča o Titovoj vili na Plitvicama

Objavljeno: 24.04.2019

Vila je građena od 1948. do 1953. godine, najviše »golim rukama« tisuća robijaša iz 2. svjetskog rata. Dovodili su ih iz Lepoglave, a kasnije su »ruku dale« i žrtve Informbiroa s Golog otoka. Zdanje je imalo tajno ime »Vila 99« jer je prilikom njezine gradnje tamo poginulo ili umrlo 99 robijaša. Podaci kazuju da je Tito u ovoj vili boravio svega nekoliko puta

Najpoznatiji svjetski bravar i bonvivan Josip Broz Tito imao je u bivšoj državi mnoštvo rezidencija i skloništa. Ipak, najimpozantnije objekte ove namjene dao je sagraditi u Lici: podzemni aerodrom i atomsko sklonište u Željavi i vilu Izvor na Plitvičkim jezerima. U oba objekta »skresano« je novca dovoljnog da se tada sagradi auto-cesta sa četiri vozne trake od Triglava do Đevđelije. Dok je sklonište za ljude i vojne zrakoplove bila sila betona ugrađenog sa istočne strane planine Plješevice s kolopletom hodnika, Izvor je postao najluksuznija Titova rezidencija i simbol rasipanja novca za ostvarenjem njegovih hedonističkih poriva. Rezidencija koju je najmanje koristio Tito.

Izvor užitaka 

Vila je građena d 1948. do 1953. godine, najviše »golim rukama« tisuća robijaša iz 2. svjetskog rata. Dovodili su ih iz Lepoglave, a kasnije su »ruku dale« i žrtve Informbiroa s Golog otoka. Zdanje je imalo tajno ime »Vila 99« jer je prilikom njezine gradnje tamo poginulo ili umrlo 99 robijaša. Iz Medvednice se vadio zelenkasti kamen škriljevac, čvrst materijal koji se svojim bojom uklapao u šumsko zelenilo iznad sela Rodić Poljana. Cijeli je kompleks sagrađen na površini od jednog hektara, smješten oko 10 km od glavne ceste i nepuna tri kilometra iznad monumentalnog Velikog slapa. Za osiguranje i osoblje je pored vile sagrađen posebni objekt. Izvor je doista građen na izvoru rječice Plitvice koja vodom napaja 82-metarski slap, jedan od simbola Plitvičkih jezera. Interijer je također bio načinjen ručno. Namještaj od skupocjenog drveta izrađivali su uznici, a mnoge njegove dijelove prekrivali su kožom koju je Tito posebno cijenio.

Podaci kazuju da je Tito u ovoj vili boravio svega nekoliko puta. Da bi uživao u ženama i lovu. Zato onamo nije rado dovodio suprugu Jovanku, kršnu Ličanku od koje je pomalo zazirao kada su u pitanju »bračni izleti«. Poznata je zgoda kada su lički lovci uhvatili mladog medvjeda, hranili ga 5-6 godina dok nije postao gorostasna zvijer. Onda je organiziran lov, ako se taj igrokaz tako mogao zvati. Medvjed je postao ogromna pitoma životinja i pustili su je, ali pred nišan »velikog lovca« koji ju je ustrijelio s visoke čeke. Posljednji puta vila Izvor primila je »najvećeg sina naših naroda« 1976. godine.

U vrijeme kada je vila bila slobodna, a to je bilo najčešće, u njezinim odajama uživala je politička i vojna vrhuška. Dvije velike dvorane za balove, kino-sala, kuglana, restorani, dvorana za biljar i mnoštvo luksuzno opremljenih soba bili su na raspolaganju tadašnjoj eliti. Ondje su više od Tita boravili Jakov Blažević, Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić, Aleksandar Ranković, generali JNA na čelu s Đokom Jovanićem i ostali drugovi iz CK SKJ. Odsjedali su inkognito i neki strani državnici.

Zid šutnje

Mještani okolnih sela i danas su nepovjerljivi prema novinarima. Iako su to danas vremešni ljudi, svaki razgovor počinje s »nemoj me slikat' niti pisati moje ime«. Strah u kosti su im još u njihovoj mladosti satjerale tajne službe, UDB-a, KOS, milicija... Djed Mile rezolutno tvrdi da takvog uživanja, kurveraja i pijanki »valjda niđe nije bilo«.

– Znali smo kada će biti velike zabave. Dovozili su osoblje autobusima sa zamračenim staklima i to po noći da ne znaju kuda ih dovoze. Bili su to kuhari, konobari, sobarice, muzičari i kurve. Mi nismo po danu tada smjeli puno dalje od kuća. U svakom je grmu bila milicija. Noću se čuo smijeh i muzika. Znali smo kada Tito nije tamo jer su onda »ugledni drugovi« znali naokolo šetati s kurvama. Tito to nije dopuštao i sve što se događalo, događalo se u vili. Kad je počeo ovaj zadnji, nesretni rat onda se milicija Mile Martića takmičila 'ko će više krasti. Tito im je svima odjednom postao – ustaša! A od ustaše treba sve pokrasti i razbiti. Poseban su »pik« imali na Titove odaje. Sve su razbili ili odnijeli. Svađali su se 'ko će od njih sjediti u Titovoj kožnoj fotelji, priča djed Mile, pomno pazeći da ne uleti u kadar foto-aparata.

Novi list

Novalja.coom