Lika nekretnine

Predavanje „Glagoljska baština u digitalnom okruženju“ u Nadbiskupskome pastoralnom institutu

Objavljeno: 07.05.2019
U Nadbiskupskome pastoralnom institutu 8. svibnja 2019. godine u 19 sati održat će predavanje pod naslovom Glagoljska baština u digitalnom okruženju glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga Irena Galić Bešker te Ivan Kapec.
 
Na predavanju će se predstaviti portal Glagoljica.hr, portal posvećen hrvatskoj glagoljici (na kojem su, uz ostale, suradnici Grad Senj i Senjsko muzejsko društvo) te bogata glagoljska baština pohranjena u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
 
Glagoljski prvotisci s prvotiscima na latinici, najraširenijemu europskom pismu, čine najvrjedniji dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga. Na predavanju će biti predstavljeni i latinički prvotisci koje su u Veneciji tiskali Dobrić Dobrićević (Boninus de Boninis) i Andrija Paltašić te kojima su autori Koriolan Cipico i Grgur Dalmatinac.
 
Najvrjednija knjižna građa Zbirke rukopisa i starih knjiga digitalizirana je u projektima koji se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu provode već dulje vrijeme. Latinički prvotisci digitalizirani su u projektu Incunabula Croatica, dok su glagoljski prvotisci s drugim glagoljskim knjigama digitalizirani u projektu Hrvatska glagoljica.
 
NSK / A. V.
Novalja.coom