Lika nekretnine

Papa Franjo, na današnji dan ti je rođen bl. Alojzije!

Objavljeno: 08.05.2019

Poticaj za svećenički poziv dobio je od svog vjeroučitelja vlč. Josipa Lončarića. U Rimu je sedam godina studirao teologiju na Gregorijanskom sveučilištu.

Zaređen je 26.listopada 1930. godine u rimskoj crkvi svetog Petra Kanizija, a mladu misu slavio je u Rimu u crkvi Sancta Maria Maggiore na sam blagdan Svih Svetih. Prvu svetu misu u Krašiću slavio je 19. srpnja 1931. godine. Njegovo životno geslo bilo je “U tebe se Gospodine uzdam”.

Život bl. Kardinala Alojzija Stepinca obilježila su četiri totalitarna režima: 1924. godine kada je došao na studij u Rim naišao je na fašistički režim Benita Musolinija; 1931. godine kada se vratio u domovinu došao je u diktaturu kralja Aleksandra; 1941. godine dolazi NDH s Antom Pavelićem i na koncu 1945. godine komunistička Jugoslavija s Josipom Bozom Titom.

Kardinal Alojzije Stepinac kroz sve je te totalitarizme prolazio kroz duhovnost, nadahnut neizmjernom vjerom, s kojom je kao Isus Krist na samrti šaptao “Neka bude volja tvoja”. Poznate su i riječi bl. Alojzija Stepinca o njegovoj dubokoj vjeri i odanosti Kristovoj crkvi. “Molitva je najjače oružje koje imamo u svojim rukama. Kada vam oduzmu sve ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači”.

Opće je poznato uhićenje, suđenje i osuda na montiranom sudskom procesu od strane komunističkih vlasti Alojzija Stepinca tada kao zagrebačkog nadbiskupa 30. rujna 1946. godine počeo je montirani sudski proces i završio 11. listopada te godine osudom na 16 godina zatvora i gubitkom svih građanskih prava na pet godina. Bolestan i iscrpljen, jer je sustavno trovan od komunističkih vlasti, kardinal Alojzije Stepinac umire u Krašiću 10. veljače 1960. godine.

14. veljače 1992. godine Hrvatski sabor ukinuo je osudu protiv kardinala bl. Stepinca. A zanimljivo je da je tek na pritisak javnosti Županijski sud u Zagrebu u cijelosti poništio komunističku presudu tek 22. srpnja 2016. godine.

Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca započeta je na inicijativu Franje Kuharića 14. studenoga 1969. godine, a posebnu molbu papi podnio je i kardinal Franjo Šeper 17. veljače 1979. godine, tada prefekt Kongregacije za nauk vjere u Rimu.

Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. za svoga drugog pastoralnog posjeta Hrvatskoj u Hrvatskomu nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Kamenjar.hr

Novalja.coom