Lika nekretnine

Svećenik na rolama...

Objavljeno: 02.06.2019

OTOČAC – Populus je veoma zanimljiv u svojim stavovima, poput klatna je, od jedne strane do druge, mijenja on stavove i svoje misli. Teško da se tu može uloviti kakva sredina. A to njegovo njihanje ovisi o mnogo čemu i rezultat je, rekli bismo, vanjskih utjecaja. Pa tako kada su u pitanju i svećenici.

Često se puta tako može čuti da je neki svećenik izuzetno krut, da je oštar, da se s njime „ne da razgovarati“. Onda opet da je neki svećenik previše staromodan, ma što god to značilo. Tu onda izleti i mišljenje kako je neki svećenik otvoren, „moderan“, kako sve razumije, kako se s njim „može sve dogovoriti“, kako je za društvo (za društvo se i pop oženio, stara je izreka).

A onda opet kada se pojave ti „moderni“ svećenici, od njih populus očekuje određeno ponašanje kako on, populus, drži da treba biti (kao da ga netko o tome nešto pita). Pa ako taj „moderni“ svećenik imalo od toga odstupi, učas se otopi sva ona podrška i „tolerancija“ i zapljušte prave kritike i osude ponašanja (traži se dlaka u jajetu). To može dovesti dotle da taj populus u isto vrijeme podržava i osuđuje svećenikovo ponašanje, što je nadasve zanimljiva ambivalentna pojava.

Ništa drugačije nije ni u „cehovskom staležu“, jednaka je reakcija, jedni osuđuju, drugi opravdavaju, treći se drže suzdržano, kako tko. Pa sada ti budi svećenik koji će se „svidjeti“ svima. A od tebe, svećenika, se traži da si s narodom, da ga razumiješ, da uspostavljaš kvalitetne kontakte, da imaš pristupa mladima, sve u cilju širenja evanđeoske misli. Nije lako, ma kakvi lako.

Evo tako će populus biti podijeljen kada vidi svećenika na – rolama. Je li on poludio?, ma kako to sebi može dozvoliti?, pop pa na rolama!?, da ne nabrajamo dalje. Kao da je učinio tko zna kakvu nepodopštinu. Vjerojatno je tako bilo i onim svećenicima koji su se provozali u prvim automobilima, a nisu se vozili u kočiji s konjskom zapregom, vjerojatno, da. Treba na to odmahnuti rukom, dakako. Zašto ne i svećenik na rolama?

Možemo li zamisliti i biskupa na rolama? Vjerojatno ne, ali se ovom konstatacijom uspješno ukrcavamo u klasičan stav populusa i samo potvrđujemo našu nedosljednost.

M. K.

Novalja.coom