Lika nekretnine

Ništa od Macronove inventivne obnove katedrale Notre Dame

Objavljeno: 07.06.2019

Francuski Senat je jasan: Notre-Dame se mora restaurirati upravo onakva kakva je bila prije požara. Time je završena duga rasprava između zagovornika toga da se katedrala vrati u prvotno stanje i onih koji su zahtijevali njeno “osuvremenjivanje”, rekonstrukciju u duhu našeg vremena.

Tako je propao prijedlog švedskih arhitekata da se na krovu Notre-Dame sagradi javni bazen, i onaj bečkih da se gore sagradi “Quasimodov penthhouse”. Ozbiljno. Drugi kreativni prijedlozi obuhvaćali su vrt na krovu (ekološki prijedlog) i ‘beskrajni zvonik’ svjetlosti.

No od svega toga ništa: francuski Senat odobrio je zakon o obnovi Notre-Dame kojeg je predložila Macronova vlada – ali je dodao klauzulu da se mora vratiti u stanje prije požara, uzvrativši tako udarac Vladi koja je sazvala međunarodni natječaj kako bi arhitekti mogli dati svoje prijedloge za obnovu.

Obnova katedrale – koja je teško oštećena nakon što je požar uništio dio krov i toranj 15. travnja ove godine – postala je u međuvremenu bojno polje između tradicionalista koji su tražili restauraciju katedrale točno onakve kakva je bila i onih koji su željeli modernizirati katedralu, dodati razne dugine boje i multikulturalizam.

Doduše, nisu svi prijedlozi bili takvi – neki arhitekti, poput Jean-Michela Wilmottea, francuskog arhitekta koji je nedavno sagradio rusku pravoslavnu katedralu u Parizu, tvrde kako bi obnova tornjića dodanog katedrali nakon požara u 19. stoljeću bili “groteskni”, odnosno kako bi je trebalo vratiti u stanje u kakvom je bila kad je sagrađena, a ne vraćati ono što je kasnije dograđivano u promašenim obnovama.

Senat je sada odobrio zakon o obnovi kojeg je već prethodno po hitnom postupku odobrio francuski parlament kako bi se omogućilo da se rad na katedrali dovrši prije početka Olimpijade u Parizu 2024. – ali zahtijeva da obnova bude vjerna “posljednjem poznatom vizualnom stanju” čime je natječaj koji je raspisala vlada postao bespredmetan.

(…)

Narod.hr

(Da čovjek ne povjeruje!)

Novalja.coom