Lika nekretnine

Senj domaćin Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer

Objavljeno: 19.06.2019

Senj 21. lipnja 2019. godine postaje domaćinom Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer u sklopu kojeg će se prikazati dokumentarni film  "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918. - 2018. (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nenada Piskača. U organizaciji Udruge branitelja Uskok Senj, Senj po prvi put postaje domaćinom Festivala domoljubnog filma, koji svoje ime nosi po Gordanu Ledereru, hrvatskom snimatelju i fotografu ubijenom dok je snimao kadrove ratnih vihora.  Snimao je istinu o agresiji i borio se svojom kamerom protiv nje. Jedna je od prvih i najpoznatijih žrtava srpske agresije na Hrvatsku, a poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. 

Dugometražni dokumentarni film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918. - 2018. (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nenada Piskača prikazuje nekoliko povijesnih cjelina, počevši od srbijanske okupacije 1918. do uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Nastavlja se razdobljem ustanka protiv NDH te razdobljem komunističke Jugoslavije. Posljednja dva povijesna razdoblja odnose se na srbijanski ustanak protiv Republike Hrvatske u Tuđmanovu desetljeću (1991. – 2000.) i na razdoblje od 2000. do 2018. 
Od prosinačkih žrtava u središtu Zagreba i ubojstava u Senju, Slavoniji, do oružana akcija, atentata u beogradskoj Skupštini, atentata na Šufflaja, Budaka, do pobune i ratova lokalnih Srba protiv bilo kakve ideje samostalne hrvatske države, sve je prikazano u stoljetnome kontinuitetu u ovome Sedlarovu filmu. U filmu je stogodišnje stradanje Hrvata podijeljeno na tri razdoblja, od 1918. do 1941. godine, zatim od 1941. do 1945. te kao zadnje i treće razdoblje, od 1945. do današnjih dana.
 
Promociji filma prisustvovat će autor Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer Marijan Capek, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 204. Vukovarske brigade i dopredsjednik Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zaprešića, direktor Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer Dragutin Poturica, dragovoljac Domovinskog rata, zapovjednik Zagorske bojne u obrani južnog Velebita 1991. i 1992. i predsjednik Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata te Zorica Gregurić, predsjednica udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, partnerske udruge u projektu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer te pripadnica 204. Vukovarske brigade.
 
Festival domoljubnog filma Gordan Lederer organizira Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata - Ogranak grada Zaprešića zajedno s partnerima, a promocijama diljem Hrvatske ustraje u svojem naumu: umjetničkom formom – filmom prenosi istinu o Domovinskom ratu, posebice prikazujući filmove i redatelje koji su nedovoljno poznati široj kulturnoj javnosti i ne spadaju u glavnu struju hrvatske kinematografije. Kao što Festival putuje Hrvatskom, s njime putuju i najvažnije istine, a Festival je pritom odraz volje i izraz težnje entuzijasta, veterana Domovinskoga rata i utemeljitelja Festivala. 
 
Projekcija filma "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918. - 2018. (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" započinje u 19:30 u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju.
 
UBUS
Novalja.coom