Lika nekretnine

Biskup Križić u Crnom Kalu krstio šesto dijete obitelji Nekić

Objavljeno: 24.06.2019

GOSPIĆ - U Crnom Kalu, filijali župe Vratnik, na slavlju zaštitnika mjesta Sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju 23. lipnja, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić podijelio je sakrament krštenja malom Martinu, šestom djetetu u obitelji Dalibora i Nikoline Nekić, te sakrament prve pričesti njihovu Marku.

Prije početka misnoga slavlja župnik don Anđelko Kaćunko je pozdravio sve vjernike u dupkom ispunjenoj crkvi, kao i one koji su zbog malog prostora morali ostati vani, naglasivši zajedničku četverostruku radost toga susreta: slavlje "Ivanje"– svetkovine zaštitnika mjesta, prve sv. pričesti, četrdesetu obljetnicu svojega svećeničkoga ređenja te izniman događaj, jedinstven i rijedak u Gospićko-senjskoj biskupiji: krštenje šestoga djeteta. Upravo radi toga slavlja u Kal je došao biskup Križić, kojega je župnik pozdravio u ime svih vjernika te sve podsjetio da je biskup i prošle godine, u travnju, bio u Kalu radi krštenja Marte, petoga djeteta obitelji Nekić. Uvodeći u misno slavlje biskup je izrazio veliku radost zbog dolaska u Kal već treći put u četrnaest mjeseci, što nisu doživjele ni mnogo veće župe, jer je mjesto obišao i nedavno tijekom vizitacije Otočkoga dekanata.

Na koncu propovijedi biskup je podsjetio kako će u toj svetoj misi jedno dijete po sakramentu krštenja primiti milost božanskog života. "Jako je važno da dijete tu milost sačuva kroz cijeli svoj život. Mi ćemo moliti za to. Molit ćemo da dragi Bog pomogne također roditeljima i kumovima ovoga djeteta da ono preko njih bolje upozna Boga i ostane fino Božje dijete i onda kada odraste i postane posve neovisno", rekao je biskup, naglasivši da roditelji djetetu ne daju samo tjelesni nego i duhovni život, jer mu kroz odgoj prenose i dar svoje vjere, te je zaključio s nadom da će im to njihovo dijete uvijek biti na tome zahvalno.

Na koncu misnoga slavlja, na kojemu je pjevanje vodio kompoljski župni zbor, župnik don Anđelko čestitao je obitelji Nekić na dvostrukom slavlju te im zahvalio što su novim životom obogatili ne samo svoju obitelj, nego također župu Vratnik, ali i hrvatski narod koji, kako je naglasio, ubrzano izumire. Zahvalio je svima koji su pridonijeli organiziranju toga slavlja, a posebnu je pohvalu izrekao gradonačelniku Senja – istaknuvši da to ne povezuje s politikom, nego isključivo s primjernom brigom za one koji su mu povjereni – koji s posebnom skrbi gleda na župu Vratnik pa je nedavno obnovljeno krovište i stavljen novi pokrov crkve u Kalu, a i cijelo je mjesto uređeno. Na koncu je župnik zahvalio biskupu za trud i dolazak u mali Kal, koji po prometnoj izolaciji izgleda kao da je u nekoj dalekoj pustinji, te predložio da se, poput organiziranog moljenja u Godini duhovnih zvanja, upriliči i "molitva za život", kao i biskupijski godišnji susret obitelji s četvero i više djece.

Na koncu euharistijskoga slavlja, prije blagoslova i otpusta, biskup Križić je također uputio čestitku i zahvalu obitelji Nekić te izrazio želju da zbog istoga razloga češće dođe u mnoge župe u svojoj biskupiji pa i u Kal ponovno. Poseban blagoslov uputio je djeci, koja su u tome mjestu doista brojna, zaželjevši da budu čestiti ljudi, uspješno se školuju i potom vrate u svoje mjesto te ga učine uspješnijim i bogatim novim obiteljima. Ujedno je župniku don Anđelku čestitao svećenički jubilej, zaželjevši da zajedno dočekaju i pedesetu obljetnicu.

Poslije sv. mise pred crkvom je nastavljeno tradicionalno druženje uz pjesmu, kolače, piće i razgovor, u kojem se i biskup zadržao, a potom je kratko pohodio dom obitelji Nekić te blagoslovio njihovo slavlje i druženje u novouređenom prostoru stare obiteljske kuće.

GSB/M.K.

Novalja.coom