Lika nekretnine

Katedra Čakavskog sabora izgubila još jednog člana - umro je akademik Petar Strčić

Objavljeno: 26.06.2019

OTOČAC – Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke je izgubila još jednog člana – umro je akademik Petar Strčić. A baš prof. Strčiću treba zahvaliti što je Katedra u Otočcu uopće osnovana. Naime, u nakani da se osnuje bilo je onih intelektualnih snaga u gradu koje su smatrale da je osnivanje čakavske katedre prava ludost. U kontaktu s prof. Strčićem, koji je u to vrijeme bio predsjednik krovne organizacije Čakavski sabor, došlo je od ohrabrenja, on je uklonio sve „zapreke“ za osnivanje, čak je stavio određene pisane materijale na raspolaganje, ukratko Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke je osnovana u proljeće 1997. g. u nazočnosti tada prof. Petra Strčića, a sam je izrazio želju postati njezinim članom.

Petar Strčić rođen je u Krasu na otoku Krku, 1936. godine. Bio je hrvatski povjesničar, arhivist, akademik - član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2000. g., upravitelj njezina Arhiva, znanstveni i arhivski savjetnik.

Diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru je započeo u osnovnim školama u Vrbniku i Čavlima, nakon čega je od 1961. do 1978. radio u Sjevernojadranskom institutu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a potom u Centru za historiju radničkog pokreta i NOR-a u Rijeci. Potom je postavljen za ravnatelja Arhiva Hrvatske, posljednji je predsjednik Saveza arhivista SFR Jugoslavije, bio je glavni urednik niza zbornika (npr. „Krčki zbornik“), urednik i koautor prve sinteze „Povijesti Rijeke“ na hrvatskom jeziku. Bio je predsjednik "Povijesnog društva Rijeka", "Povijesnog društva otoka Krka" i Čakavskoga sabora, predsjednik "Društva za hrvatsku povjesnicu", a i član sličnog društva u Sloveniji. Bio je profesor na fakultetima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Autor je tridesetak knjiga i brojnih članaka od kojih je najveći dio vezan za povijest zapadnog dijela Hrvatske.

Petar Strčić umro je u 23. lipnja u Rijeci u 83. godini života.

 

M. Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke

Novalja.coom