Lika nekretnine

Iz policijske bilježnice

Objavljeno: 02.07.2019

Tijekom proteklog vikenda (od 28. lipnja do 1. srpnja 2019. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, 10 prometnih nesreća i četiri narušavanja javnog reda i mira.

U vremenu od 8. do 28. lipnja 2019. godine u mjestu Počitelj, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću u vlasništvu 80-godišnjaka, iz koje je otuđio razni alat.

U subotu u Novalji, nepoznati počinitelj je iz nezaključanog apartmana otuđio torbicu s novcem i osobnim dokumentima u vlasništvu 39-godišnjaka iz Novalje.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će nadležnim državnim odvjetništvima podnijeti kaznene prijave.

S obzirom da se zbog povećanog broja građana na turističkim destinacijama ove policijske uprave i tijekom ove turističke sezone može očekivati porast tzv. „turističkog kriminaliteta“, a posebno kaznenih djela krađa, u čemu uvelike pogoduje nepažnja i nesmotrenost vlasnika koji stvari ostavljaju bez nadzora na plažama, u kafićima i drugim javnim mjestima, upozoravamo građane da:

-       stvari ne ostavljaju bez nadzora na plažama, u kafićima, disco klubovima, kao i prilikom boravka na drugim javnim mjestima gdje se kreće veći broj ljudi,

-       da po izlasku iz kuća, stanova, apartmana i kamp kućica ne ostavljaju otvorene prozore i nezaključana vrata,

-       vrijedne stvari nikada ne drže zajedno na jednom mjestu,

-       dokumente i kreditne kartice uvijek drže odvojeno od novca i drugih vrijednosti,

-       novčanik, ukoliko je moguće, uvijek nose u prednjem džepu ili u torbici oko pojasa,

-       na plažu nikada ne nose veći iznos novca i vrednije stvari,

-       da parkirana vozila uredno zaključavaju i u potpunosti zatvaraju prozorska stakla, da na sjedištima ne ostavljaju vrijedne predmete koji mogu biti mamac kradljivcima,

-       da vozila ne ostavljaju na mračnim mjestima i „divljim“ parkiralištima sa vrijednim predmetima unutar vozila. 

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se:

-       u petak u 20 sati na dionici državne ceste broj 23 u mjestu Matešići, kada je za sada neutvrđen vozač upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake iz smjera Senja u smjeru Vratnika, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad automobilom, prešao na prometnu traku za vozila iz suprotnog smjera i udario u prednju stranu osobnog automobila gospićke registracijske oznake kojim je iz suprotnog smjera upravljao 65-godišnjak iz Vranovače koji je teško ozlijeđen, kao i 59-godišnja putnica iz istog automobila. 23-godišnjak iz Senja i 22-godišnjak iz Zagreba koji su bili u automobilu koji je prouzročio prometnu nesreću lakše su ozlijeđeni. Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice ove prometne nesreće.

-       jučer u 21.25 sati u Novalji kada je 25-godišnji državljanin Velike Britanije, upravljao lakim četverociklom (quad) riječke registracijske oznake, prilaznom cestom prema plaži Zrće i nije prilagodio brzinu kretanja te je izgubio nadzor nad četverociklom, prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u kameno betonski zid. Vozač je lakše ozlijeđen, dok je 27-godišnji putnik teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Zadru.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (3), Otočca (2), Novalje (2) i Korenice (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 60 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 6 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Otočcu kod 27-godišnjeg hrvatskog državljana (1.75 g/kg). Također je utvrđeno da upravlja automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije. On je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 248 km/h izmjerena je u petak na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 33-godišnji državljanin Srbije upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području RH u trajanju od 1 mjeseca.

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su vrijeđanjem ili omalovažavanjem službene osobe na području Novalje (1), tučnjavom na području Otočca (1) i Donjeg Lapca (1), te svađom i vikom na području Novalje (1).

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

 

PU ličko-senjska 

 

 

                                                           

Novalja.coom