Lika nekretnine

Križić posvetio oltar u samostanskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Gračacu

Objavljeno: 03.07.2019

GRAČAC - Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić  pohodio je u nedjelju 30. lipnja župu Sv. Jurja u Gračacu te je u samostanskoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja  redvodio misno slavlje i posvetio novi kameni oltar te u njega ugradio moći bl. Miroslava Bulešića. S biskupom su koncelebrirali župnik fra Tino Labrović i kancelar i tajnik   Mišel Grgurić, a uz domaće ministrante, asistirao je bogoslov Bruno Lovaković.

U crkvama se posvećuje oltar samo ako je kameni. To stoga, što je Isus samoga sebe definirao kao „zaglavni kamen“ na kojem je sazidana njegova Crkva, jasno, u duhovnom smislu. Oltar je tako slika tog zaglavnog kamena, slika Isusa. Isus je oltar na kojem on prikazuje Bogu svoje tijelo i svoju krv, tj. sebe kao žrtvu, ali je Isus i oltar na koji mi prikazujemo sebe Isusu, kao i sve druge za koje molimo, koje Isusu prikazujemo kada dođemo u crkvu. Na naš dar Isus uzvraća svojim darom, s darom samoga sebe. Zato Isus, kako nam navodi evanđelist Matej, prigovara Židovima što su u svoju praksu uveli zakon da najveću vrijednost nema žrtvenik, oltar, nego žrtva koja se prinosi, tj. ta životinja ili plodovi zemlje. On im veli: „Slijepci! Što je više: žrtveni dar ili žrtvenik koji posvećuje dar?“ (23,19). Isus želi istaknuti da je žrtvenik ili oltar najsvetije mjesto jer predstavlja samoga Boga. Oltar posvećuje sve ono što se na njega prinosi i prikazuje.

Na kraju svete mise fra Tino zahvalio je biskupu Zdenku što je pohodio župu i posvetio oltar te mu u znak zahvalnosti poklonio reljef sv. Jurja izrezbaren u drvetu. Na kraju svete mise biskup Zdenko zahvalio je fra Tinu na predanom služenju u župama koje su mu povjerene.  Nakon svete mise biskup se zadržao s narodom u druženju ispred crkve.

GSB/M.K.

Novalja.coom