Lika nekretnine

Pod obranu se tvoju ... - nova knjiga don Angjela

Objavljeno: 05.07.2019

KOMPOLJE – To je i prije bilo nesporno, a sada je evidentno, don Angjelo je čovjek od knjige i to ti je to. Otkrio je on svu ljepotu knjige, ne čitati – to može baš svatko, već pisati – a to mogu tek rijetki. I to je činjenica, da je drugačije, ne bi valjalo.

I kako nas don Angjelo s „vrjemena na vrijeme“ (kako on to voli napisati i reći) iznenadi, tako nas je iznenadio i sa svojom najnovijom knjigom. Nije se mnogo hvalio unaprijed, gotovo pa ništa, tek rijetki su znali da je u „porođajnim mukama“ oko tiskanja novog naslova Pod obranu se tvoju … E sada da nije slike na naslovnici, teško bi se moglo reći pod čiju se to obranu don Angjelo stavlja, a slika govori sve. I onda podnaslov 'SOS-KAjdanka' (skladbe – obradbe – stihovi). E podnaslov već ponešto dade naslutiti o čemu se radi, radi se o autorskim skladbama nabožnih napjeva, a da kakvi će biti od jednog svećenika nego takvi. Jer don Angjelo, a mnogi to možda i ne znaju, je pored hrpe fakulteta koje je pohađao i na njima predavanja slušao, obrazovao se i u crkvenoj glazbi. A kad se tome doda da je rođenjem Dalmatinac, a ako itko zna pjevati i svirati to su Dalmatinci, onda je sve leglo na svoje mjesto, reklo bi se.

Ne upuštajući se u autorovo skladanje i preradbe drugih skladbi (bio bi to opasan i sklizak teren), knjiga je podijeljena u dva „takta“, u prvom su don Angjelove autorske skladbe, a u drugom taktu preradbe već postojećih skladbi, ali na drugačiji i nov način.

A što veli don Angjelo, tko mu je odškrinuo velika glazbena vrata, evo što kaže: O 40. godišnjici blagoslovljenog hoda kroz 'obećanu zemlju' svećeništva, zahvalan svima koji su mi pomogli odkrivati dubine i visine čudesnoga Božjega dara glazbe ter uživati u njemu i dušu zahvalno uzdizati prema Gospodinu – među kojima su u prvome redu mons. Ante Jurić (duhovnik Sjemeništa u Splitu i dirigent velikoga tamburaškog orkestra i zbora) pa duhovnik don Marko Stanić, profesori don Bože Bulat, Zdravko Blajić i dr. Ante Kusić, zatim kolega maestro Šime Marović… potom suradnici u Ansamblu MI TAMBURICA iz Zagreba i Hrv. Leskovca: vlč. Jozo Mario Tolj, prof. Božo Galli, "drug" Dragec Milošević, pjevači zbora zagrebačkoga HNK (Vlaho Ljutić, Matija Rajčić, Sanja Uroić i drugi), kao i veliki dirigent maestro Vladimir Kranjčević ter profesori s Instituta za crkvenu glazbu na Kaptolu, među kojima posebno mjesto ima maestro Miroslav Martinjak, a potom č. s. Cecilija Pleša i mnogi drugi… – posvećujem svima spomenutima, ali s posebnom radošću kolegama iz sjemeništnoga orkestra, članovima Zajednice MI i Karmelu u Hrvatskom Leskovcu ter sadašnjim članovima župnoga zbora u Kompolju, zahvaljujući Renati za trud u pripremi ove knjige, sa željom da se jednom svi zajedno radostno okupimo u Nebeskom zboru i orkestru!

I što više dodati? Ne treba ništa, osim zahvaliti na autorovoj ustrajnosti i strpljenju. I na kraju valja spomenuti da je knjiga Pod obranu se tvoju … izdana u vlastitoj nakladi.

M. K.
 

Novalja.coom