Lika nekretnine

Književnica Bjelobrajdić dobila spor protiv lijevih i inih laži i podmetanja

Objavljeno: 07.07.2019

Spisateljica i suradnica portala Direktno Tanja Belobrajdić dobila je još jedan sudski spor, kako doznajemo, ovoga puta protiv Udruge za nezavisnu medijsku kulturu iz Zagreba (H-alter) koje je tužila zbog članka “Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić” autora Demiana Vokšija. Zbog sličnih navoda presuđeno je u njezinu korist i u tužbi protiv Srpskog narodnog vijeća kao izdavača tjednika Novosti.

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu u kojoj je presudio u korist Tanje Belobrajdić i u njezinoj tužbi protiv H-altera.

Sud je u cijelosti prihvatio njezin iskaz kao i njenih svjedoka o tome da su navodi iz spornog članka puni neistina, uvreda i prijetnji s obzirom na to da je Belobrajdić prestala raditi u Hrvatskoj vojsci još u sedmom mjesecu 1994. godine, tako da u vrijeme kada je navodno bila u Lori nije više od godinu i pol dana bila pripadnica HV-a.

Stoga joj je Udruga za nezavisnu medijsku kulturu na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti, dužna isplatiti iznos od 30 tisuća kuna, kao i naknaditi joj troškove parničnog postupka u iznosu od 6.328,12 kuna, a sve u roku od 15 dana.

Sud je, naime, u obrazloženju presude, među ostalim, zaključio kako “autor članka nije poduzeo sve potrebne mjere za provjeru informacije i objava nije bila u javnom interesu”.

U inkriminiranom članku objavljenom na portalu H-alter, sugerirano je da je književnica Belobrajdić kao vojna policajka sudjelovala u torturama i mučenju zatvorenika u vojno-istražnom centru Lora te ocijenjeno skandaloznim što je osobi takve  ‘prošlosti’  omogućeno  promoviranje  nagrađenog prvijenca ‘Crni kaputi’  i to još kao antiratnog romana.

U Pupovčevim Novostima prije toga su otišli i korak dalje te su povezali opise mučenja hrvatskih branitelja u njezinom romanu sa svjedočenjem žrtava u splitskom vojnom zatvoru Lora u čijem je mučenju, kako su u tuženom članku isto naveli, književnica kao bivša policajka također sudjelovala.

PDN

Novalja.coom