Lika nekretnine

NAJVEĆA ŠAMARČINA SRBIMA SVIH VREMENA: Priznajte da ste genocidni ako hoćete u EU!

Objavljeno: 09.07.2019

Povjerenik za proširenje Johannes Hahn, odgovarajući na jedno od zastupničkih pitanja, istaknuo je da “konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u recentnoj europskoj povijesti”, prenosi Avaz.

“Europska komisija redovno ističe u komunikaciji s političkim liderima u BiH da oni moraju biti primjer u poštovanju odluka međunarodnih sudova. Naglašavamo da oni treba da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava ili djela koja bi pod sumnju mogla dovesti neovisnost procesa te da moraju osuditi bilo kakve inicijative koje bi mogle povećati napetosti”, naveo je Hahn.

On je odgovorio na pitanje izaslanika prošlog saziva Europskog parlamenta za BiH Cristiana Dana Prede, koji je upozorio na stalna nastojanja nekih dužnosnika iz Republike Srpske koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince.

“U našoj komunikaciji, ali i dokumentima, jasno je navedeno da u EU nema mjesta za one koji se koriste retorikom za raspirivanje strasti, a pogotovo ne za one koji glorificiraju osuđene ratne zločince, na kojoj god strani oni bili. Daljnje aktivnosti na produbljivanju pomirenja od ključne su važnosti za proces učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji. Sve države moraju se obvezati da će i riječju i djelom pokazati da su opredijeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja mnogo prije no što uđu u EU”, naveo je Hahn.

Dnevno.hr

Novalja.coom