Lika nekretnine

Pojednostavljenje pravila za korištenje sredstava za ruralni razvoj

Objavljeno: 17.07.2019

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je novi jedinstveni pravilnik za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske od 2014. do 2020.

Ovim pravilnikom na jednom mjestu bit će propisani opći uvjeti prihvatljivosti, uvjeti prijave, obrade, provedbe, kontrole i isplate projekata te postupanja po prigovorima korisnika, za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja i financijske instrumente, osim IAKS mjera. Detaljni uvjeti prihvatljivosti korisnika, projekata i provedba pojedinog tipa operacije bit će propisani natječajem za svaku pojedinu mjeru/tip operacije.

Naime, tijekom provedbe natječaja iz Programa ruralnog razvoja u posljednjih dvije i pol godine, ukazala se potreba za dodatnim pojednostavljenjem pravila pa je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da se osnovni uvjeti propišu na jednaki način za sve mjere Programa, a da se kod raspisivanja natječaja za pojedine tipove operacija detaljno razrade uvjeti koje je korisnik obvezan ispuniti.

Cilj je maksimalno olakšati poljoprivrednicima i pojednostaviti proceduru. Jedinstveni pravilnik zamijenit će velik broj pravilnika, njihovih izmjena i dopuna, a koji su do sada propisivali provedbu svake pojedine mjere, podmjere i tipa operacije Programa ruralnog razvoja – njih čak 38.  Nakana je da se omogući brže i jednostavnije upoznavanje s uvjetima koje korisnici mjera moraju ispuniti kako bi ostvarili bespovratna EU sredstava – stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

M. K.  

Novalja.coom