Lika nekretnine

Prof. Palić podržao Predsjednicu

Objavljeno: 20.07.2019

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu kada su održali sastanak u povodu Odluke Ustavnog suda o korištenju ćirilice u Vukovaru te mu je tim putem pružila podršku, što su mnogi proglasili neprimjerenim. A sada čak i HNS ulazi u sukob te kaže kako će se, u slučaju potrebe, oglasiti i reći da Penava mora poštovati odluku Ustavnog suda. Za komentar smo se obratili ustavnopravnom stručnjaku i profesoru ustavnih i političkih znanosti na osječkom pravnom fakultetu Mati Paliću.

(…)

Palić: Ništa se značajno nije dogodilo

Ustavnopravni stručnjak i profesor ustavnih i političkih znanosti na osječkom pravnom fakultetu Mato Palić ocijenio je da Predsjednica ne zadire u odluku Ustavnog suda te da nije rekla ništa što bi bilo protivno Ustavu Republike Hrvatske.

"Čak i u njenom priopćenju koje se nalazi na njezinoj stranici stoji kako ona ne ulazi u odluku Ustavnog suda, mene je osobno malo i iznenadila količina reakcija na tu odluku Ustavnoga suda s obzirom na to da se tu ne će promijeniti, kad se ona provede, ništa specijalno", objašnjava Palić.

Kako Palić kaže, tom odlukom se zapravo predviđa da umjesto dosadašnje dostave dokumenata Gradskog vijeća na pisani zahtjev na ćirilici, sada istu stvar možete dobiti na usmeni zahtjev, samo se mijenja način kako je dobivate.

"Prije ste morali zatražiti pisanim putem pa dobijete, a sada možete zatražiti usmeno pa dobijete. Dakle, članovi Gradskog vijeća koji su iz reda srpske nacionalne manjine. To nije bitna promjena u odnosi na postojeći model, niti se tu radi o nekakvom značajnijem proširivanju prava srpske nacionalne manjine koji se odnose na ravnopravnu uporabu jezika i pisma manjinske zajednice u gradu Vukovaru", kaže te dodaje da se ne mora dokazivati pravni interes da se dobiju ti dokumenti, i njihovo financiranje koje je bilo vezano uz gradski proračun neće ovisiti o tim sredstvima.

Palić: Sabor ignorira Ustavni sud

"Dakle, odluka sama po sebi nije nikakav 'big-deal', njome se ne uvode dvojezične ploče na sve ulice u gradu Vukovaru ili mjesnim odborima i gradskim četvrtima itd. Ustavni sud se pozvao na svoju raniju odluku kada je ocjenjivao ustavnost referendumskog pitanja koje je bilo vezano za dvojezične ploče i to je država propustila reagirati, a trebala je po odluci Ustavnog suda. Odnosno, Hrvatski sabor je bio obvezan da donese izmjene jednoga zakona za takve situacije, ali oni to jednostavno nisu napravili. Hrvatski sabor u pravilu ignorira Ustavni sud, njih ne zanima što Sud misli, napiše i kaže", komentira Palić.

S obzirom na to da ovo ne donosi neku znatnu promjenu, Palić kaže kako su reakcije prilično jake, čak i više one političke.

"Nije nitko pravno sporio je li odluka Ustavnoga suda utemeljena ili ne, sad se sve prebacilo na jednu političku sferu. HNS će sad vjerojatno u dogovoru sa SDSS-om tražiti da Vlada reagira po tom pitanju, tu je moguć nekakav sukob s HDZ-om I HNS-om jer su već imali problema oko ministara", dodaje.

"Prije da će ta odluka dovesti do nekih političkih problema u vladajućoj koaliciji nego što će ona proširiti prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru", ocjenjuje Palić.

Naš sugovornik kaže kako postoje i druge jedinice lokalne samouprave gdje neka manjina ima 30 posto, ali naglašava da je Vukovar specifičan zbog rata i svega onoga što se događalo za vrijeme rata tamo, što je ostavilo puno teže i dublje posljedice nego što je to slučaj na drugim mjestima u Republici Hrvatskoj.

"Imate u Istri talijanski jezik u pojedinim općinama koji se koristi pored hrvatskoga. Imate u Baranji pojedinih općina gdje su natpisi naziva naselja na mađarskom. No, tamo nije bilo takvih događanja", naglašava.

"Vukovar je specifičan jer znamo što se događalo tamo za vrijeme rata, odnosno velikosrpske agresije na Hrvatsku i kakvu je žrtvu on podnio. Naravno da onda tu treba balansirati, poštivati i političko-povijesni kontekst koji postoji u Vukovaru i ono što proizlazi iz propisa koji su na snazi u Republici Hrvatskoj. To je suština, da se u dijalogu između Hrvata i srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru pronađu nekakva rješenja koja bi bila prihvatljiva i jednima i drugima", kaže naš sugovornik te dodaje da je tu potreban kompromis: "Tu ne može biti ‘ili-ili’".

"To je nešto što će se prevrtati kao politička tema, možda i predimenzionirano, ako se uzme u obzir što je Ustavni sud tom odlukom utvrdio, tu je disbalans. Ono što se mijenja u odnosu na ono što je bilo je zapravo minimum, ali u ovim političkim okolnostima je to sad velika tema", zaključuje Palić za Direktno.

Direktno.hr

Novalja.coom