Lika nekretnine

Tko se u Srbiji ikada sjetio hrvatskih žrtava?

Objavljeno: 11.08.2019

Taman smo se iza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ponadali miru i sezoni ''kiselih krastavaca'' u medijima... Danima u kojima na naslovnicama gledamo ljetne recepte od kojih se brzo i efikasno mršavi, informira se gdje ljetuju naše zvijezde, političke i estradne, ima li važnih novosti u kombinacijama... Bar do Velike Gospe, jer se tada već po ustaljenom redu svi kao vraćaju na radna mjesta.
(…)

Test za sve kandidate koji pretendiraju dobiti izbore je pokloniti se Oluji. Sjetiti se onih kojih nema, koji su izgubili živote. Nove generacije podučavati zašto je žrtva važna. Da se ne zaboravi, jer oni drugi i dalje bacaju blato na nju. Vučić je sa svojom vladom govorio o porukama mira, a što priča o Crnoj Gori? Hegemonizam po definiciji. Ne opraštaju samostalnost. Kaže, oni su svoje sudili i osudili. Kojega od zapovjednika vrha JNA iz 1991., a da to nitko ne zna? Ni on ne izlazi s imenima. Nema ih. Hoće li nam izručiti na 20 godina pravomoćno osuđenog Miroslava Mlinara, bivšeg predsjednika benkovačkog SDS-a, čije je navodno ranjavanje bilo povod zastupnicima SDS-a da ne dođu na prvu sjednicu Sabora? Osuđen je za ratni zločin u Škabrnji.

Ne daju ni podatke JNA o nestalima. Nisu priznali ni postojanje koncentracijskih logora na području Srbije. Govori da ne bismo trebali slaviti naš Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Bilo je srpskih žrtava. Vrijede li ista pravila i za žrtve Bleiburga i Križnoga puta? Što je sa službenom rehabilitacijom Draže Mihailovića i njegovim zločinima?

Valja opet podsjetiti na podatak od  najmanje 10.000 Srba koji su branili svoju domovinu Hrvatsku. U Kninu su ravnopravno pročitana imena svih poginulih branitelja u Oluji. Srba i Hrvata. Prvi poginuli hrvatski vojnik poginuo u Oluji, prema nekim dokumentima, je Miloš Dujmović. Tko se u Srbiji ikada sjetio hrvatskih žrtava?

Žale što JNA nije zaštitila kninske Srbe, a o sukobu Karadžića i Mladića oko zapovijedanja vojskom ne žele. Ne ide im u prilog pa šute. Povlačenje srpskih civila iz RH Srbija tretira kao etničko čišćenje, a RH kao odlazak onog dijela stanovništva kojemu samostalna Hrvatska nije prihvatljiva. Patrijarh Irinej i danas proziva Rimokatoličku crkvu, čak i za Glinu. Istu Glinu u kojoj je ratnih godina grmio današnji vožd Vučić. O pijetetu prema žrtvama četničkog pokolja ni riječi...

Srpska propaganda ne miri se ni danas s utjecajnom hrvatskom državom. Ni njihov politički vrh. Valjda će se te činjenice sjetiti kada ozbiljno odluče u EU.

(...)

Đurđa Adlešić/Direktno.hr

Novalja.coom